”Visst var det ju en stor uppoffring tidsmässigt, men det var absolut värt det”, konstaterar Pia ett drygt halvt år efter att programmet slutade.
”Ofta känner jag mig osäker på hur jag ska agera med barnen. Nu blev jag mycket säkrare på mig själv som förälder.”
Pias och Mikaels barn började skolan i augusti och båda föräldrarna konstaterar att hen har fått mera självsäkerhet och klarar sig mycket självständigare efter att de deltog i Familjeskolan POP.
Barnet gick gärna i Familjeskolan och tyckte att det var härligt att få gemensam tid med båda föräldrarna en vardag i veckan.
Vad är Familjeskolan POP?
Familjeskolan POP är ett tio veckor långt program som ordnas av Barnavårdsföreningen. I det deltar föräldrarna eller en förälder samt barnet. Under en vardag i veckan träffas gruppen, som består av fem familjer, på Barnavårdsföreningen. Efter en gemensam stund på morgonen har barnen sin egen grupp där de går igenom samma teman som de vuxna, men genom lekar och övningar.
De vuxna samlas i sin egen grupp där fokus ligger på att diskutera. Det finns också teoridelar och varje vecka får familjerna också en hemläxa som man sedan diskuterar igenom med ledarna. Hemläxan kan till exempel vara att man leker med barnet i femton minuter tre gånger i veckan och observerar vissa saker.
”Alla berättade om hur veckans uppgift hade gått. Det var gott om diskussion och kamratstöd. Erfarenheterna fick mig verkligen att fundera på hur jag själv agerar och var verkliga ögonöppnare”, säger Mikael.
Pia håller med.
”Det är sällan man diskuterar de här sakerna ordentligt, men diskussionerna fick mig verkligen att inse saker. När det är professionella som drar grupperna slirar diskussionerna inte in på sidospår trots att vi hade en aktiv och pratsam grupp.”