Hoppa till innehåll
menu
Blogg

5 tips på hur du förbättrar relationen till din tonåring

Det kan lätt bli bråk och tjat i vardagen – och det påverkar stämningen i hela familjen. Det kan handla om blixtrande känslor, häftiga debatter eller vitt skilda åsikter om språkbruk, läxor, hemkomsttider, kompisar eller vardagssysslor. Tonårstiden kan vara turbulent för den unga och då är det viktigt att som förälder kunna ta emot dessa känslostormar.

Text:
Pia Graniittiaho
5 tips på hur du förbättrar relationen till din tonåring -artikelms bild

Här kommer fem tips på hur du kan förbättra relationen till din tonåring:

1. Ge din tonåring tid och närvaro

Tonåringar behöver uppmärksamhet och tid tillsammans med sina föräldrar, men det glömmer vi föräldrar lätt bort i vår hektiska vardag. Kravlös tillvaro hemma i soffan, gemensam tid i bilen på väg till eller från hobbyn, matlagnings- och spelstunder tillsammans är värdefull tid för hela familjen.

Stanna upp och lyssna på din tonåring. Akta dig för att ställa för många frågor, undvik att kritisera.

2. Sänk kraven

Det är inte ovanligt att tonårsföräldrar har för höga krav och förväntningar på sina barn, vilket i sin tur kan leda till konflikter och dålig stämning. Många tonåringar behöver fortfarande mycket hjälp och stöd av sina föräldrar och andra vuxna. Vanliga exempel är hur tonåringen kommer upp på morgonen, hinner till skolan, tar ansvar för sin skolgång eller sin personliga hygien. Att ständigt påminna den unga leder lätt till frustration hos föräldrarna – men också hos tonåringen själv.

Som förälder är det viktigt att vara medveten om att tonåringar utvecklas i olika takt och har olika färdigheter. Acceptera din tonåring som hen är – jämför inte med andra barn i samma ålder.

3. Ta vara på spontana stunder

Märker du när din tonåring tar kontakt och söker sig till ditt sällskap?

Tonåringar behöver också stunder av uppmärksamhet och det är inte ovanligt att det sker under kvällstid – eller precis då man som förälder upplever sig ha fullt upp med någonting annat.

Var därför lyhörd för din tonåring och var beredd på att släppa det du själv gör för en spontan stund tillsammans.

Kom ihåg att vara lugn, vänlig och närvarande och lyssna på vad just din tonåring har på hjärtat. Det kan handla om ett kort ögonblick och väldigt små saker i en vuxens värld, men det kan ha en stor betydelse i tonåringens liv.

4. Reservera tid på förhand

En del familjer har invanda rutiner för gemensam samvaro, andra umgås mera spontant. Påminn dig själv och dina familjemedlemmar om de gemensamma stunderna.

Skriv in tiden i en familjekalender eller varför inte på en tydlig lapp, till exempel i formen av en stjärna, som påminner om de kommande stunderna tillsammans.

5. Lägg märke till det positiva

Mitt i all irritation och frustration blir det lätt fokus på det negativa och det goda får mindre uppmärksamhet. Vi har alla våra bra och dåliga dagar, även tonåringarna. Berätta vad du uppskattar och passa på att ge en komplimang, till exempel genom att tacka för den gemensamma stunden. Ge beröm och kom ihåg att också uppmärksamma tonåringens små ansträngningar.

Tonåring i huset?

Tonåren är en turbulent tid, också för föräldrarna. Det kan lätt bli mycket bråk och tjafs hemma, men vi har olika sätt att stödja dig och hjälpa familjen till en positiv förändring.

Stöd för dig med tonåring
Pia Graniittiaho

Skribent

Pia Graniittiaho

Pia leder vårt arbete för ett stärkt föräldraskap med fokus på skilsmässa och bonusfamiljer.

+358 45 139 4034
Tillbaka upp