Hoppa till innehåll
menu
Blogg

6 tips för dig som lever i bonusfamilj

I en bonusfamilj har barnen olika föräldrar. Då man lever i en familj där barnen dessutom flyttar in och ut gäller helt andra spelregler än i en kärnfamilj. Här kommer tips för dig som lever i en bonusfamilj!

Text:
Pia Graniittiaho
Fem barn som springer över ett fält
Trots de utmaningar som många bonusfamiljer går igenom, ger bonusfamiljen många nya möjligheter. Bild: Shutterstock

1. Ha inte för bråttom

  • I mitt arbete med bonusfamiljer har jag märkt att många familjer fort vill ”bilda familj”. Det är inte ovanligt att de vuxna i relationen snabbt vill bli en ”hel familj” och i lyckoruset glömmer bort barnen och deras behov. Som förälder är det bra att komma ihåg att fortsätta spendera tid på tu man hand med sina barn. Det lönar sig att skynda långsamt - om förändringarna sker i snabbt tempo finns det en risk att barnen protesterar och föräldrarna kan också ha svårt att hitta sina nya roller.

2. Skapa er egen familjekultur och egna rutiner

  • I en bonusfamilj har minst en av parterna barn från tidigare. Det betyder att det redan från förut finns egna system och sätt att vara tillsammans på. De bonusfamiljer jag träffat har lyft fram att de ”egna sätten” gett upphov till diskussion och konflikter. Med tiden kommer bonusfamiljen att skapa sin egen kultur och sina egna traditioner. Men för att det ska lyckas är det viktigt att vara lyhörd för familjemedlemmarnas olika behov och hur alla i familjen mår och känner.

3. Ge barn tid att anpassa sig

  • Den nya relationen innebär en ny början för de vuxna, men för barnet innebär det många förluster och förändringar. Saker som kan ändra i ett barns liv är tillexempel hemmet, det egna rummet, vännerna, skolan och vardagen med ”ursprungsfamiljen”. Det lönar sig att märka de förändringar barnet går igenom. Ge barnet tid att anpassa sig och inför förändringar i små steg.

4. Bearbeta skilsmässan

  • Om bonusfamiljen har bildats efter en skilsmässa är det också viktigt hur och ifall skilsmässan är bearbetad. En obearbetad skilsmässa påverkar den nya familjen. Både föräldrar och barn kan behöva stöd i att bearbeta skilsmässan för att kunna hitta sin plats i bonusfamiljen.

Går du igenom en separation?

En skilsmässa är en kris för hela familjen. Vi kan hjälpa dig att bearbeta din separation så att föräldraskapet kan fortsätta trots att parförhållandet tagit slut.

Läs mera om hur vi hjälper familjer efter skilsmässa!

5. Ge ditt barn lov att tycka om sin bonusförälder

  • Barn är lojala mot sina föräldrar. Då ex-partnern, det vill säga barnets andra förälder, ger barnet lov att tycka om sin bonusförälder, är det lättare för barnet att känna så.

6. Ex-partner är en del av bonusfamiljen

  • Det kan vara lättare att förstå och acceptera barn som en del av paketet, än att inkludera ex-partnern i familjen. Eftersom många bonusfamiljer bildas efter en skilsmässa, innebär det också att ex-partners blir en del av familjen. Tänk på att olika beslut kan påverka många familjer och individer, inte bara er bonusfamilj.

Kom ihåg! ❤

  • Trots de utmaningar som många bonusfamiljer går igenom, ger bonusfamiljen många nya möjligheter. Ni får nya chanser att uppleva saker, känna glädje och stolthet och skapa lösningar som passar just er. Bonusfamiljen ger en möjlighet att se att familj är så mycket mer och att det finns många olika sätt att leva tillsammans.
Pia Graniittiaho

Skribent

Pia Graniittiaho

Pia leder vårt arbete för ett stärkt föräldraskap med fokus på skilsmässa och bonusfamiljer.

+358 45 139 4034
Tillbaka upp