Hoppa till innehåll
menu
Blogg

Prao-elevens blogg: Jag kände mig genast välkommen

Den här hösten var jag två veckor på prao på Barnavårdsföreningen. Alla jag jobbade med var väldigt positiva och man märkte att de bryr sig om deltagarna. Jag skulle verkligen rekommendera att fara på prao hit, skriver Li som var prao-elev på Tjejvillan och FamiljeLuckan.

Ledare på Tjejvillan som sitter vid ett bord med flickor.

Den här hösten var jag två veckor på prao på Barnavårdsföreningen. Jag har själv gått på Tjejvillan och det var därifrån jag fick idén. När mina vänner frågade vart jag skulle på prao och jag svarade “Tjejvillan” såg jag att de blev förvånade. De flesta av dem hade aldrig hört om Tjejvillan eller Barnavårdsföreningen.

Jag hade inte så höga förväntningar första dagen. Jag hade tänkt att jag skulle få följa med lite och se hur de anställda jobbar och förbereder program. Jag kände mig genast välkommen av de anställda på Tjejvillan och efter några dagar fick jag ta ansvar för att till exempel gå till butiken helt själv och handla för den öppna verksamheten. Jag fick dekorera inför Halloween och göra ett musikquiz för deltagarna. Men jag fick också göra lite mindre spännande uppgifter, som att plocka upp diskmaskinen och vattna blommorna. Sen fick jag vara med på den öppna verksamheten två gånger i veckan och hjälpa till med mellanmålet. Jag märkte hur svårt det var att gå fram och presentera sig för alla som deltog, trots att alla deltagare var jättesnälla och välkomnande. Jag satt och spelade sällskapsspel med dem och hjälpte till med läxor.

Jag skulle verkligen rekommendera att fara på prao hit!

Jag fick också möjlighet att vara med på FamiljeLuckan tre gånger. Jag hade aldrig hört att något sånt fanns tidigare och var lite fundersam över hur det skulle gå till. Jag fick koka kaffe och hjälpa till att ställa fram allting och sen när föräldrarna och barnen kom tog jag emot dem och presenterade mig. Barnen vågade komma fram till mig och visa leksaker fastän de aldrig sett mig tidigare och föräldrarna på FamiljaLuckan frågade mig om hjälp. Föräldrarna fick prata med varandra medan deras barn lekte tillsammans.

Alla jag jobbade med var väldigt positiva och man märkte att de bryr sig om deltagarna. Jag märkte att alla deltagarna på både Tjejvillan och FamiljeLuckan uppskattar verksamheten väldigt mycket. På kvällarna var jag trött eftersom det var så krävande att vara social hela dagen. Ändå hade jag en varm känsla i magen. På de här ställena blir du accepterad för just den du är, och det var så lärorikt att få vara en del av det här. Jag skulle verkligen rekommendera att fara på prao hit!

– Li, prao-elev på Tjejvillan och FamiljeLuckan

Tillbaka upp