Hoppa till innehåll
menu
Blogg

Tips för mer harmoniska morgnar i barnfamiljen

Trötta barn och föräldrar, tidspress och multitasking – låter det bekant? Vardagsmorgnarna i en barnfamilj kan lätt ställa till med trassel. Här kommer en lista på tips som kan hjälpa till med att få morgonen i din familj att lyckas lite bättre.

Text:
Johanna Nystrand Johanna Salo
Tips för mer harmoniska morgnar i barnfamiljen -artikelms bild
Ibland kan morgonrutinerna i en barnfamilj kräva tålamod av föräldern, men det finns mycket man kan göra för att få morgonen att löpa smidigare. Bild: Shutterstock

Här kommer våra bästa tips för en smidigare morgon. Välj ett eller två tips och testa dem i två veckors tid. Därefter kan du prova ett till:

Kvällen innan

 • Förbered dig på att stiga upp i god tid och göra dig klar innan du väcker barnet. Många känner igen stressen i att försöka välja kläder för jobbet, samtidigt som barnet behöver hjälp med att borsta tänderna. Lägg på larmet och ge dig själv en liten stund egen tid på morgonen med en kopp kaffe i lugn och ro.
 • Du kan undvika en del av morgonpaniken genom att förbereda dig kvällen innan. Packa väskorna klara med byteskläder för gympan och sittunderlag för skogsutflykten.
 • Låt barnet välja färdigt sina kläder inför följande dag för att undvika klädstress på morgonen.

Behåll humöret

 • Ett sätt att undvika stress är att väcka barnet i tid. Även om barnet inte stiger upp direkt eller om du behöver väcka barnet flera gånger, så kommer ni inte att försena er. Vissa barn kan behöva få ligga och dra sig en stund innan de stiger upp, liksom vi föräldrar också ibland snoozar våra larm.
 • Håll dig lugn, positiv och försök behålla humorn i stressande situationer. Det kan vara lättare sagt än gjort, men när du som förälder håller dig lugn, hjälper det dig att agera konstruktivt trots att situationen är stressande.
 • Om ni är två föräldrar i familjen kan ni prova på att uttala vem som bär ansvaret över barnets morgonsysslor. Att ni turas om med morgonturen kan ni göra att ni undviker irritation mellan er. Då är det också lättare för barnet att veta vilken förälder hen ska följa och instruktionerna åt barnet blir färre.
 • Klä på dig dina ytterkläder först efter att du har hjälpt barnet. Det är lättare att hålla lugnet om du inte själv blir varm.

Hos oss får du verktyg för en positivare vardag

I familjer med barn som har utmanande beteende ställs föräldrars krafter och metoder på prov. Vi kan hjälpa dig att vägleda ett barn som till exempel är trotsigt, överaktivt eller har svårt att styra sitt beteende.

Bekanta dig med våra neuropsykiatriska tjänster

Sänk på kraven

 • Ge barnet tydliga instruktioner. Ta ögonkontakt och ge en instruktion i taget. Först när barnet har gjort det som du har bett om klarar hen av att ta emot följande instruktion. Beröm direkt när barnet klarat av en uppgift.
 • Fundera över nivån på kraven. Om barnet är trött eller om situationen är svår, är det tillåtet att hjälpa till.
 • Om det uppstår en utmanande situation och ni har svårt att komma vidare kan du testa med att erbjuda två alternativ: Vill du äta smörgås eller flingor? Vill du ha röda eller gröna byxor? Ska du eller jag borsta dina tänder?

Se det goda

 • Uppmärksamma gott beteende. Säg: Tack för att du hjälper till så att vi hinner i tid till dagis! Bra att du började klä på dig!
 • Visa förståelse. Säger barnet att hen inte vill gå till dagis, så kan du säga att du förstår och kanske tillägga att du också helst skulle ha en ledig dag. Därefter kan du tillexempel avleda diskussionen genom att börja prata om vad ni ska göra nästa gång ni är lediga tillsammans. På detta sätt visar du att du förstår vad barnet känner och att du vill hjälpa barnet.
 • Uppmärksamma när ni lyckas och gläds tillsammans med barnet när ni har en lyckad morgon!

Yksiköt-osio

Neuropsykiatriska tjänster

Vi hjälper familjer att hitta metoder som underlättar vardagen också i utmanande livssituationer. Vi ger också service till professionella. Du når oss vardagar kl. 9.00–15.00. Ifall vi inte kan ta ditt samtal just då, ringer vi dig tillbaka.

Besök oss i huvudstadsregionen: Stenbäcksgatan 7 A, 00250 Helsingfors
Besök oss i Österbotten: Handelsesplanaden 12 B 20, 65100 Vasa

+358 50 565 1722
Johanna Nystrand

Skribenter

Johanna Nystrand

Johanna jobbar i Österbotten med att stödja föräldrar i att bemöta barns utmanande beteende.

+358 50 574 8768
Johanna Salo
Johanna Salo

Johanna jobbar i Österbotten och stödjer föräldrar i vardagens utmaningar.

+358 50 566 9241
Tillbaka upp