Hoppa till innehåll
menu
Blogg

Virtuell samling på dagis får beröm

I och med coronaviruset har många barn nya dagsrutiner då föräldrar i mån av möjlighet uppmanas sköta sina barn hemma. För att upprätthålla kontakten med de barn som är hemma träffas Tölö Daghem över nätet. Samlingarna har visat sig vara väldigt populära – i onsdags var det 32 barn, tre hundar och ett marsvin som deltog via sina webbkameror.

Text:
Anne Nickström
Virtuell samling på dagis får beröm -artikelms bild

Julia Grönvall är lärare inom småbarnspedagogik på Tölö Daghem. Julia berättar att barnen som deltagit i samlingarna över nätet har varit positivt inställda till det nya konceptet.

– Det är otroligt att se barnens miner! Det blir så glada över att se sina kompisar. Va? Har du tappat en tand? var det ett av barnen som frågade sin kompis över nätet. Jo, jag tappade den här tanden också! svarade kompisen då, skrattar Julia.

Barnavårdsföreningens daghem ordnar nu pedagogiska träffar över nätet. Flera barn i familjen kan samtidigt titta på skärmen.

Innan samlingen börjar varje vardag klockan tio har barnen några minuter på sig att hälsa på varandra och utbyta nyheter från vardagen hemma. Julia berättar att det några minuter innan tio brukar redan vara ganska stökigt, men klockan tio sätter pedagogerna igång med samlingen. Då tystas barnens mikrofoner så att alla hör vad de vuxna har att berätta.

– Vi varierar samlingarna med rörelse, sagor och musik, berättar Julia. Vi hittar på sådant som barnen också kan göra där hemma. I onsdags gjorde vi till exempel skuggteatern om Sagan om vanten. Då hade vi ett lock från en plastlåda, silkespapper och en lampa bakom, men det går bra att göra skuggteater också med bakplåtspapper.

Julia berättar att de en annan dag ritade påskägg. Efter samlingen fick alla barn hemma rita var sitt påskägg och sedan skicka bilden på sin teckning till daghemmet.

– Nästa vecka får barnen leta reda på en blå sak hemma, på så vis aktiverar vi barnen i det vi gör, säger Julia.

Julia Grönvall och föreståndare Marianna Jämsen sänder skuggteater live på den virtuella samlingen.

Tölö Daghem märkte att det fanns ett behov av att samlas över nätet, eftersom det nu är en längre paus då en del av barnen varken träffar personalen eller varandra. Genom att träffas dagligen via en webbkamera hemifrån håller barnen fortsättningsvis kontakten med det ”vanliga livet”. I torsdags deltog drygt hälften av dagisbarnen i samlingen. En del av barnen var med på distans och en deltog i den virtuella samlingen på daghemmet. Feedbacken från föräldrarna har varit överväldigande positiv.

– Det här är viktigt för de barn som stannar hemma, då många föräldrar förutom sköter sina barn också samtidigt jobbar på distans. Barnen ser hur föräldrarna kommunicerar med varandra via skärmen. Nu har barnen också sitt eget möte som de får ta del av varje dag, säger Julia.

- För vårt barn har det varit jätteviktigt med egna möten - han saknar kompisarna och att få gå till dagis, säger en förälder.
Anne Nickström

Skribent

Anne Nickström

Anne jobbar som kommunikatör med kommunikation och marknadsföring.

+358 40 764 4759
Tillbaka upp