”Nyt tiedän, ettei lasta voi kehua liikaa”

07.09.2020 klo 15:05
Osallistumme SOSTE:n kampanjaan Onneksi on joku. Kampanjan aikana näytämme kuinka tärkeää työmme on lapsille, nuorille ja perheille. Pia ja Mikael osallistuivat Barnavårdsföreningenin Perhekoulu POP:iin. Blogissa he kertovat omien vanhemmuustaitojen vahvistuneen ja arjen helpottuneen Perhekoulun myötä.

Lapsen puheterapeutti vinkkasi Perhekoulu POP:ista vanhemmille, koska arveli että perhe voisi hyötyä ohjelmasta. Vanhemmat olivat yhteydessä Barnavårdsföreningeniin ja saivat peruutuspaikan kymmenen viikkoa kestävään ohjelmaan, jossa perhe osallistuu ohjelmaan yhtenä arkipäivänä viikossa.

”Olihan se iso uhraus ajallisesti, mutta kyllä kannatti tulla,” Pia toteaa puolisen vuotta ohjelman päättymisen jälkeen.

”Monesti olen epävarma siitä, miten tulisi lasten kanssa toimia. Nyt sain paljon varmuutta omiin vanhemmuustaitoihini.”

Lapsi on nyt aloittanut koulun ja molemmat vanhemmat toteavat, että hän on saanut uutta itsevarmuutta ja pärjää itsenäisemmin ohjelman jälkeen.

Lapsi lähti mielellään mukaan Perhekouluun, ja hänen mielestään oli mahtavaa saada yhteistä aikaa molemman vanhemman kanssa arkipäivänä.

Mikä on Perhekoulu POP?

Perhekoulu POP on Barnavårdsföreningenin järjestämä kymmenen viikkoa kestävä ohjelma, johon osallistuu vanhempi tai vanhemmat, sekä lapsi. Yhtenä arkipäivänä viikossa tavataan Stenbäckinkadulla sijaitsevassa rakennuksessa. Aamun yhteisen hetken jälkeen lapsilla on oma ryhmänsä, jossa he käyvät läpi samoja aiheita kuin aikuiset, mutta leikkien ja harjoitusten muodossa.

Aikuiset kokoontuvat omaan ryhmäänsä, jossa pääpaino on keskusteluissa. Teoriaosuuksiakin on, ja joka viikko perheet saavat kotitehtävän, jonka toteutumisesta sitten käydään läpi ohjaajien ohjauksessa. Kotitehtävä voi vaikka olla, että leikkii lapsen kanssa kolmen kertaa 15 minuuttia viikon aikana ja havainnoi tiettyjä asioita.

”Jokainen kertoi edellisviikon tehtävästä vuorollaan. Keskustelua ja vertaistukea riitti. Kokemukset todellakin aktivoivat miettimään myös omaa toimintaa ja avasi silmät”, Mikael sanoo.

Pia on samoilla linjoilla.

”Harvoin näistä puhuu muuten, joten keskustelut olivat todellakin silmiä avaavia. Kun ammattilaiset johtavat ryhmää niin jutut eivät lähde rönsyilemään, vaikka meillä olikin aktiivinen ja puhelias ryhmä.”

Yksi tärkeimmistä opeista on Mikaelin mukaan se, että kehua ei voi koskaan liikaa.

”Luulin, että kehun paljon, mutta tajusin että voin kehua vielä paljon enemmän esimerkiksi silloin kun lapset yrittävät toimia oikein, vaikkei onnistuisikaan. Myöskin myönteisen huomioiminen kielteisen sijaan, on tuottanut tulosta.”

Kuusivuotiaan pikkusisarus ei osallistunut Perhekouluun, mutta kotona oppeja sovellettiin molempiin lapsiin.

Kehu lasta!

Mikael toteaa, että myös palkitseminen toimii hyvin. Lasten kanssa kerättiin rukseja, kun he saivat vaatteet ripustettua naulakkoon. Tietyn ruksimäärän jälkeen palkinnoksi tuli yhteistä aikaa, kuten vaikka Minecraft-pelissessio. Pääpalkintona oli vesipyssy ja Pikachu-pehmoeläin.

Pia taas kokee suurimpana ahaa-elämyksenä sen, miten suorasti lapselle tulee ilmaista asiat, jotta viesti menisi perille.

”Miten lapset voisivat tajuta mitä haluan, jos en sano sitä ääneen. Ja jos ei sitä ole sanottu suoraan – miten he sitten voisivat onnistua? Paljon on itsestä ja ennakoimisesta kiinni.”

Mikaelkin huomasi saman.

”Oli tosi valaisevaa huomata, miten puhun. Aikuiset sanovat usein asiat monimutkaisesti: Pitäisikö kohta lähteä? Lapselle on helpompaa, jos sanoo ’Mennään ruokapöytään’ tai ’Laita kynä pois’.”

Mikael toteaa, että yksi tärkeä ymmärrys oli, että omistakin voimavaroistaan tulee pitää huolta.

”Oli hyvä käydä läpi tekijät, joista itse saa voimaa ja jotka kuluttavat voimaa. Jos on kiire alkaa usein karsia pois juuri niitä asioita, joista saa voimaa. On hyvä palauttaa näitä asioita mieleen aina silloin tällöin, vaikka käsikirjaa lukemalla, koska helposti alkaa tehdä vanhojen mallien mukaan.”

Pia toteaa, että oli tosi arvokasta havainnoida peiliseinän takaa ohjaajien toimintaa lasten kanssa.

Hänen mielestään POP:issa opitut taidot ovat itse asiassa sellaisin, joita kaikkien vanhempien tulisi saada.

”Miksei näistä puhuta neuvolassa? Kun lapsi syntyy, kaikki fokus on lapsessa, mutta vanhemmat tarvitsisivat roolissaan myös tukea. Tietenkin täytyy olla avoin ja ymmärtää, että joskus ongelma on myös omassa käytöksessä. Siihen eivät kaikki ehkä ole valmiita.”

Teksti: Sanna Karlsson


Onko arki kaaosta? Oletko puhki perhe-elämästä? Perhekoulu POP tarjoaa vertaistukea vanhemmuuteen, keinoja kasvatukseen ja onnistumisen kokemuksia lapselle. Perhekoulu järjestetään pääkaupunkiseudulla, Raaseporissa ja verkossa. Tutustu Perhekoulu POP:iin! 

Valloittava vanhemmuus - Barnavårdsföreningenin asiantuntijat luennoivat vanhemmuudesta. Luennot järjestetään verkossa ja osallistuminen on ilmaista. Lue lisää! 


Osallistumme SOSTE:n kampanjaan Onneksi on joku - Tur att det finns nån. Kampanjan aikana näytämme kuinka tärkeää työmme on lapsille, nuorille ja perheille. Lue kannanottomme täältä!

Artikkeli on julkaistu verkkosivuillamme ensimmäisen kerran 25.2.2020.

 
Silve Serenius-Sirve
Yksikönjohtaja, psykologi | Enhetschef, psykolog
+358505751500
Aikuinen katsoo lasta ymmärtävästi

Blogi: Mitä lapsen haastavan käytöksen takana on?

"Miksi lapsi kiukkuaa, ärsyyntyy tai vastustelee? Näkemällä käytöksen taakse voidaan auttaa ja tukea lasta", kirjoittaa asiantuntijamme Minna Kuosmanen blogissaan.

Blogg: Brev från en mamma till tonåringar

”Jag insåg att jag pratade alldeles för mycket om regler, istället för att lyssna in mina tonåriga döttrar. Redan efter några veckor kände jag mig stärkt i mitt föräldraskap.” Läs bloggen skriven av en förälder som gått nätkursen Föräldrawebben!
Söndrigt hjärta

Blogg: Brev från en separation

"Det är absolut ingen skam att söka hjälp, snarare en smart investering för framtiden och förhoppningsvis ett nytt, bättre liv", skriver en mamma som gått igenom en separation i vår blogg.

Kun rahaa ei riitä edes bussilippuun

Ehdotetut leikkaukset uhkaavat sosiaali- ja terveysalan järjestöjen toimintaa. Mitä lapsille ja perheille tapahtuu, jos toiminta häviää? Kysyimme asiakkailtamme ja vastaukset olivat häkellyttäviä.

Parempaa vuorovaikutusta kuohuvien teinivuosien aikana

Teiniaika herättää kysymyksiä ja tunteita useimmissa vanhemmissa ja välillä sukset voivat mennä kotona ristiin ihan kunnolla. Oikeilla työkaluilla ja tiedolla varustettuna vanhempi voi luoda paremman ilmapiirin kotona. Meillä on tarjota laaja valikoima tapoja tukea teinivanhempia ajoissa, ennen kuin ongelmat kasvavat.

”Nu vet jag att jag inte kan berömma mitt barn för mycket”

Vi deltar i SOSTE:s kampanj Tur att det finns nån. Under kampanjen visar vi hur viktigt vår arbete är för barn, unga och familjer. Läs blogginlägget om Pia och Mikael, som fick en lättare vardag och ett stärkt föräldraskap efter att ha deltagit i Familjeskolan POP på Barnavårdsföreningen.
Man som tittar ut över ett öppet hav

Pappablogg: Skilsmässan lade sina spår

"En skilsmässa är minst sagt en förändring, inte bara för mig som man och pappa till två härliga barn, utan för hela den splittrade familjen, släkten och vännerna. Det finns ingen återvändo, men livet går vidare", skriver en pappa som deltagit i vår skilsmässogrupp i vår blogg.
neljän kuvan kombo jossa lapsia, nuoria ja vanhempia

Valloittava vanhemmuus -luentosarja tukee vanhempia ja ammattilaisia

Vanhemmuus on valloittavaa, ja samalla täynnä haasteita. Syksyn luentosarjamme tarjoaa työkaluja vahvistamaan vanhemmuutta ja ymmärtämään lapsen ja nuoren käyttäytymistä paremmin. Näin voimme tukea vanhemmuutta ja ennaltaehkäistä ongelmia.