Blogg: Sommaren som nästan inhiberades

18.06.2020 klo 09:00
”Skolan är över efter en märklig termin och ett långt sommarlov har börjat. Den här sommaren kommer att bli annorlunda för de flesta. Vad ska familjen göra hela långa sommaren och hur blir alla nöjda och glada när allt är avbokat?” Läs hela sommarbloggen skriven av Pia Granittiaho.

I sommar är det ingen självklarhet att vi kan göra det vi normalt gör och tycker extra mycket om. Det kan också finnas oro för vad som är okej eller inte. Ska vi besöka släkt och vänner? Kan vi åka på en resa och bo på hotell? Kan vi ha fester och göra utflykter? Vad gör man när det nästan känns som om sommaren inhiberas?

Den här sommaren kommer att bli annorlunda för de flesta av oss. Vad ska familjen göra hela långa sommaren och hur blir alla nöjda och glada när allt är avbokat?

Stress påverkar också föräldraskapet

Föräldrar kan känna stress och oro över sommaren, men också över ekonomin och arbetet. Det kan kännas stressande att följa med nyheterna och att veta vad som gäller med tanke på undantagstillstånd och restriktioner. Föräldrarnas stress påverkar också familjen och föräldraskapet.

Vi föräldrar glömmer ofta bort att barn sist och slutligen inte behöver så mycket aktivitet och spektakel som vi tror.

Jag glömmer aldrig pappan som lyssnade bredvid när barnet på en släktfest för nåt år sen berättade för de andra att det bästa med sommaren hade varit när de var ute och fiskade en dag. Barnet nämnde inte ens resan familjen samma sommar hade gjort till Disneyland i Paris.

Nya möjligheter?

Även om våra möjligheter är begränsade på grund av ekonomi och yttre faktorer som ingen just nu kan påverka, är det fina med sommaren ändå att den är full av möjligheter.

Ibland är det så himla lätt att ge goda råd, och det är något jag är försiktig med. Men jag vill ändå utmana alla föräldrar att titta på situationen och se sommarens möjligheter med nya ögon. Ta en dag i taget och känn efter vad just den dagen kan ge.

Ingen förälder behöver vara cirkusdirektör och hitta på aktiviteter från morgon till kväll. Barn har fantasi och den egna fria leken är också viktig för utvecklingen. Om de organiserade aktiviteterna är färre blir det mer plats för fantasi, nyfikenhet och lek.

Barn behöver närvarande föräldrar som ger dem sin tid. Det räcker med vardagliga och enkla stunder tillsammans, en stund då föräldern har ork och tid att se barnet.

Tänk inte för stort

Upplevelser och positiva barndomsminne är också viktiga. Men upplevelser kan man skapa mycket enklare än vi vuxna ofta tror.

Med mina egna barn gjorde vi en gång en utflykt till en å i närheten för att fiska och vi sov sedan på bänkar i det lilla grilltaket som fanns vid stranden. Det var enkelt, improviserat, men oj så roligt vi hade. Det enda vi hade med oss var ett par metspö, några filtar och kuddar till barnen. Vi tog också med lite grillkorv, bröd och bananer som räckte till morgonen. Den fantastiska naturen fanns redan där. Vi föräldrar turades om att vaka hela natten så visst var vi trötta ett par dagar efteråt, men vi pratar fortfarande om vår spännande utflykt som skedde för 17 år sedan.

Om resurserna är begränsade ska man inte tänka för stort. Små enkla saker kan kännas stora för ett barn. Om orken inte räcker för en utflykt med allt vad det innebär kan en picknick i vardagsrummet ge ett sommarminne för barnet.

Istället för en sommar som inhiberades kan det bli en sommar som blev något annat. En härlig sommar med lek, bus, avkoppling och nya upplevelser närmare än man kanske anar.


Känns sommaren tung? 

Barnavårdsföreningen satsar på att ge barnen och familjerna extra stöd i sommar. Därför fortsätter vi undantagsvis med en del av verksamheten under hela sommaren. Läs mer om hur vi stödjer familjer under sommaren!

 
Pia Graniittiaho
Enhetschef | Yksikönjohtaja
+358451394034
Söndrigt hjärta

Blogg: Brev från en separation

"Det är absolut ingen skam att söka hjälp, snarare en smart investering för framtiden och förhoppningsvis ett nytt, bättre liv", skriver en mamma som gått igenom en separation i vår blogg.

Rekry: Ohjaaja Töölön lastenkotiin

Olisiko sinulla suuri sydän, lempeä luonne, touhukkuutta ja omatoimisuutta? Ja tahtoisit vielä tehdä töitä sijaishuollossa ihanien, mutta samalla sinulta paljon vaativien nuorten parissa.

Kun rahaa ei riitä edes bussilippuun

Ehdotetut leikkaukset uhkaavat sosiaali- ja terveysalan järjestöjen toimintaa. Mitä lapsille ja perheille tapahtuu, jos toiminta häviää? Kysyimme asiakkailtamme ja vastaukset olivat häkellyttäviä.

Parempaa vuorovaikutusta kuohuvien teinivuosien aikana

Teiniaika herättää kysymyksiä ja tunteita useimmissa vanhemmissa ja välillä sukset voivat mennä kotona ristiin ihan kunnolla. Oikeilla työkaluilla ja tiedolla varustettuna vanhempi voi luoda paremman ilmapiirin kotona. Meillä on tarjota laaja valikoima tapoja tukea teinivanhempia ajoissa, ennen kuin ongelmat kasvavat.

”Nu vet jag att jag inte kan berömma mitt barn för mycket”

Vi deltar i SOSTE:s kampanj Tur att det finns nån. Under kampanjen visar vi hur viktigt vår arbete är för barn, unga och familjer. Läs blogginlägget om Pia och Mikael, som fick en lättare vardag och ett stärkt föräldraskap efter att ha deltagit i Familjeskolan POP på Barnavårdsföreningen.

”Nyt tiedän, ettei lasta voi kehua liikaa”

Osallistumme SOSTE:n kampanjaan Onneksi on joku. Kampanjan aikana näytämme kuinka tärkeää työmme on lapsille, nuorille ja perheille. Pia ja Mikael osallistuivat Barnavårdsföreningenin Perhekoulu POP:iin. Blogissa he kertovat omien vanhemmuustaitojen vahvistuneen ja arjen helpottuneen Perhekoulun myötä.
Man som tittar ut över ett öppet hav

Pappablogg: Skilsmässan lade sina spår

"En skilsmässa är minst sagt en förändring, inte bara för mig som man och pappa till två härliga barn, utan för hela den splittrade familjen, släkten och vännerna. Det finns ingen återvändo, men livet går vidare", skriver en pappa som deltagit i vår skilsmässogrupp i vår blogg.
Hymyilevä tyttö ulkona

Chattaa kanssamme tiistaisin ja torstaisin

Chattimme ovat olemassa sinua varten, jolla on kysymyksiä perhearjesta tai teinin kanssa elämisestä ja lapsille ja nuorille, jotka tarvitsevat jonkun, joka kuuntelee. Syksyllä chattimme ovat auki tiistaisin kello 12–14 ja torstaisin kello 16–18.
neljän kuvan kombo jossa lapsia, nuoria ja vanhempia

Valloittava vanhemmuus -luentosarja tukee vanhempia ja ammattilaisia

Vanhemmuus on valloittavaa, ja samalla täynnä haasteita. Syksyn luentosarjamme tarjoaa työkaluja vahvistamaan vanhemmuutta ja ymmärtämään lapsen ja nuoren käyttäytymistä paremmin. Näin voimme tukea vanhemmuutta ja ennaltaehkäistä ongelmia.