Kun rahaa ei riitä edes bussilippuun

09.09.2020 klo 13:11
Ehdotetut leikkaukset uhkaavat sosiaali- ja terveysalan järjestöjen toimintaa. Mitä lapsille ja perheille tapahtuu, jos toiminta häviää? Kysyimme asiakkailtamme ja vastaukset olivat häkellyttäviä.

Barnavårdsföreningen tarjoaa asiakkaille muun muassa matalan kynnyksen neuropsykiatrisia palveluja.

Mitä matalankynnyksen palvelut sitten ovat?

- Ne ovat sitä, että meille voi tulla ilman lähetettä, ennen kuin ongelmat ovat kasaantuneet ja palvelut ovat kaikille edullisia, jopa maksuttomia, Barnavårdsföreningenin psykologi ja yksikönjohtaja Silve Serenius-Sirve vastaa. 

Nyt suunniteilla olevat leikkaukset uhkaavat juuri tämän tyyppistä toimintaa.

"Tuntuu, että meitä oikeasti ymmärrettiin"

Kysyimme asiakkailtamme mitä toimintamme heille merkitsee. Vastaukset olivat häkellyttäviä.

"Ollaan vuosien mittaan käyty monissa eri paikoissa, ja meitä kyllä kuunnellaan, tehdään muistiinpanoja, mutta nyt on paikka, josta saatiin myös niitä meidän arkeen sopivia vinkkejä", asiakasperhe jossa 5- ja 8-vuotiaat lapset kuvaa palautteessaan.

"Tuntui heti, että nyt puhutaan samaa kieltä ja meitä oikeasti ymmärretään."

Toimita tärkeää varsinkin heikompiosaisille

Barnavårdsföreningenin neuropsykiatrinen erityisosaaminen takaa sen, että asiakkaiden tarpeita  ymmärretään ja että arkea lähdetään yhdessä kehittämään toimivampaan suuntaan.

Psykologi ja yksikönjohtaja Silve Serenius-Sirve on työssään huomannut järjestöjen edun asiakkaitaan kohtaan silloin, kun perhe kokee apua tarvitsevansa.

- Meille voi tulla jo siinä vaiheessa, kun asiat eivät ole liian solmussa, eli juuri silloin, kun apua tarvitsevalla on vielä tahtoa ja voimia pärjätä omassa arjessaan, Serenius-Sirve kertoo. Aina ei ole myöskään oikeasta ajoituksesta kiinni, vaan myös rahasta.

Psykologi ja yksikön johtaja Silve Serenius-Sirve kuvaa toiminnan olevan erityisen tärkeää heikompiosaisille perheille, jotka muuten joutuvat karsimaan näistä menoista.

- Toisinaan on käynyt niinkin, että asiakas ei ole päässyt avun pariin tulemaan, koska hänellä ei ole ollut rahaa bussimatkaan. Tällöin apua on saatu hänen luokseen kotikäyntinä, Serenius-Sirve kertoo.

Asiakaspalaute tärkeää

Barnavårdsföreningen pyytää aina asiakkailtaan palautetta voidakseen kehittää ja suunnata toimintaansa apua kaipaaville. Näin neuropsykiatrinen tiimi varmistaa, että apu varmasti on mennyt perille.

"Ymmärrän lapsiani paremmin ja sain sanottua puolisolleni tapaamisissa asioita, joita olen pitänyt pitkään sisälläni", perheohjaukseen osallistunut vanhempi kuvaa.

Koska ongelmat ja avun tarve on yksilöllistä, voi Barnavårdsföreningenillä valita itselleen parhaiten sopivan palvelun. Jollekin perheelle sopii chatpalvelu, toiselle kymmenen viikkoa kestävä Perhekoulu POP® ryhmä.

"Perhekoulu nosti meidät epätoivon suosta", 4-vuotiaan lapsen äiti kirjoittaa. 

- Tämän äidin kirjoittama palaute tiivistää toimintamme tärkeyden, Serenius-Sirve sanoo ja muistelee perhettä, jonka palautteen viereen oli piirretty sydän.

Teksti: Anne Nickström


Barnavårdsföreningen on tarjonnut neuropsykiatrisia palveluja jo yli 30 vuotta. Avun tarve on aina yksilöllistä. Meillä perhe voi valita itselleen parhaiten sopivan palvelun: puhelu, chat, asiantuntijan vastaanotto, vertaistuellinen keskusteluryhmä, ohjattu kurssi, tietoluento, valmennus tai perheohjaus. Meiltä asiakas saa palvelua molemmilla kotimaisilla kielillä. Palautteiden perusteella on koettu tärkeäksi, että tunteita herättävistä hankalista asioista saa puhua omalla äidinkielellään.


Osallistumme SOSTE:n kampanjaan Onneksi on joku - Tur att det finns nån. Kampanjan aikana näytämme kuinka tärkeää työmme on lapsille, nuorille ja perheille. Lue kannanottomme täältä!

 
Silve Serenius-Sirve
Yksikönjohtaja, psykologi | Enhetschef, psykolog
+358505751500
kahdet jalat joissa punaiset ja siniset tennarit nurmikolla

”Leiri on erityislapselle tylsän kesä valopilkku”

Tutut ohjaajat ja turvallinen ilmapiiri ovat houkutelleet Eliaksen mukaan Barnavårdsföreningenin erityislasten kesäleireille vuosi toisensa jälkeen. Hänen äitinsä sanoo, että leirit ovat olleet odotettu valopilkku yksinäisen lapsen kesäpäiviin.
Aikuinen katsoo lasta ymmärtävästi

Blogi: Mitä lapsen haastavan käytöksen takana on?

"Miksi lapsi kiukkuaa, ärsyyntyy tai vastustelee? Näkemällä käytöksen taakse voidaan auttaa ja tukea lasta", kirjoittaa asiantuntijamme Minna Kuosmanen blogissaan.

Rekry: Vastaava ohjaaja Töölön lastenkotiin

Teemme töitä sen eteen, että hoidamme nuoriamme yksilöllisesti, nuoren voimavarat ja taidot huomioon ottaen. Rekrytoimme erityistason lastenkotiimme nyt vastaavaa ohjaajaa vakituiseen työsuhteeseen.

Blogg: Brev från en mamma till tonåringar

”Jag insåg att jag pratade alldeles för mycket om regler, istället för att lyssna in mina tonåriga döttrar. Redan efter några veckor kände jag mig stärkt i mitt föräldraskap.” Läs bloggen skriven av en förälder som gått nätkursen Föräldrawebben!
Söndrigt hjärta

Blogg: Brev från en separation

"Det är absolut ingen skam att söka hjälp, snarare en smart investering för framtiden och förhoppningsvis ett nytt, bättre liv", skriver en mamma som gått igenom en separation i vår blogg.

Parempaa vuorovaikutusta kuohuvien teinivuosien aikana

Teiniaika herättää kysymyksiä ja tunteita useimmissa vanhemmissa ja välillä sukset voivat mennä kotona ristiin ihan kunnolla. Oikeilla työkaluilla ja tiedolla varustettuna vanhempi voi luoda paremman ilmapiirin kotona. Meillä on tarjota laaja valikoima tapoja tukea teinivanhempia ajoissa, ennen kuin ongelmat kasvavat.

”Nu vet jag att jag inte kan berömma mitt barn för mycket”

Vi deltar i SOSTE:s kampanj Tur att det finns nån. Under kampanjen visar vi hur viktigt vår arbete är för barn, unga och familjer. Läs blogginlägget om Pia och Mikael, som fick en lättare vardag och ett stärkt föräldraskap efter att ha deltagit i Familjeskolan POP på Barnavårdsföreningen.