Siirry suoraan sisältöön
Blogi

Lastenkodin johtajan blogi: ”Rakkaus on yhtä tärkeää kuin rajat”

Viime aikoina mediassa esille nostetut lastensuojelun ja sijaishuollon epäkohdat ovat erittäin vakavia asioita, ja onneksi niistä puhutaan. Alalla on massiivinen henkilöstövaje eivätkä lapsen oikeudet kaikissa paikoissa toteudu. Rikkomukset ylittävät helpommin uutiskynnyksen kuin onnistumiset. Siksi haluan tässä blogissa antaa tilaa sijaishuollon valoisille puolille.

Teksti:

Warning: Attempt to read property "post_title" on bool in /var/www/fs4/55/bviffi/barnavardsforeningen/public_html/wp-content/themes/barnavardsforeningen/single-bf_blog_articles.php on line 48

Warning: Attempt to read property "ID" on bool in /var/www/fs4/55/bviffi/barnavardsforeningen/public_html/wp-content/themes/barnavardsforeningen/single-bf_blog_articles.php on line 55
/var/www/fs4/55/bviffi/barnavardsforeningen/public_html/wp-content/themes/barnavardsforeningen/single-bf_blog_articles.php on line 59
">
Lastenkodin johtajan blogi: ”Rakkaus on yhtä tärkeää kuin rajat” -artikkelin kuva

Toimin Barnavårdsföreningenin ylläpitämän Töölön lastenkodin johtajana. Olen tehnyt töitä sijaishuollossa valmistumiseni jälkeen, vuodesta 2008. Jo tuolloin, heti ensimmäisten päivien jälkeen tiesin, että tämä työ veisi minut mennessään.

Lapsi on oman elämänsä asiantuntija

”Asiakas on aina oikeassa”, palvelualoilla kuulee usein lausuttavan. Lastenkodin johtajana katson, että lastenkodissa asiakkaamme on sijoitettu lapsi. Lapsi on siis aina oikeassa – tämä on hyvä lähtökohta työllemme.

Viimeisimpinä keinoina lapsen turvallisen elämän takaamiseksi käytetään sijoitusta kodin ulkopuolelle. Ja juuri se meidän sijaishuollossa työskentelevien aikuisten tärkeä tehtävä on – suojella lasta. Tavoitteemme Töölön lastenkodissa ja monissa muissakin paikoissa on, että lapsen oikeudet toteutuvat, nuoria kuullaan ja he saavat elää ”normaalia” elämää sijoituksesta huolimatta.

Mielestäni meidän aikuisten pitää kuulla lasta hänen oman elämänsä asiantuntijana. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikki kuuluisi tehdä lapsen mielen mukaan. Ohjaajilla, lastenkodin henkilökunnalla, on kasvatusvastuu lapsesta. Kannamme vastuun lasten elämästä ja toimimme lasten edun mukaisesti. Jotta voisimme toimia lasten edun mukaisesti, joudumme välillä tekemään päätöksiä, jotka eivät lasta miellytä. Lapsen elämän epäkohtien aikainen puuttuminen on tärkeää, sillä niin voidaan ehkäistä myöhempiä haasteita.

”Pitää olla chill, mutta puuttua jos sekoilee”

Nuoret toivovat ohjaajilta kannustusta, positiivista asennetta, yhdessä tekemistä, läsnäoloa, aikaa, ymmärrystä ja luottamusta. Tärkeää on myös ohjaajan kyky nähdä lapsen tai nuoren käytöksen taakse. Tämä tulee esille kesällä ilmestyneessä Osaamista sijaishuoltoon – hankkeen teettämästä raportista.

Töölön lastenkodin nuoret vahvistavat raportissa esille tuotuja asioita.

”Parhaat ohjaajat ovat ne, jotka ovat täällä kuin kotonaan”, eräs sijaishuollon nuori sanoo.

”Pitää olla chilli, mutta puuttua jos sekoilee”, toinen vastaa.

Klassinen rajoja ja rakkautta on siis tärkeä myös nuorten näkökulmasta. Myös nuoret kaipaavat rajoja. Tärkeää on, että joku huolehtii heistä, välillä rajoittamallakin heidän tekemisiään.

Omaehtoinen nuori on myös uniikki ja ihana

Työ sijaishuollossa on jokapäiväisiä kohtaamisia. Kokemuksen myötä olen enemmän ja enemmän oppinut ymmärtämään, miten voimauttavaa tai vastakohtana lannistavaa ihmisten välinen vuorovaikutus voi olla. Tästä syystä, koen kohtaamisen yhtenä tärkeimpinä työkaluina sijoitetun lapsen kasvatuksessa.

Barnavårdsföreningenin Oman elämäni supertähti – hankkeen projektityöntekijä Risto Heikkisen kanssa, olemme keskustelleet siitä, mitkä avainasiat ihmisten välisissä kohtaamisissa ovat. Oman elämäni supertähti – hanke tukee sijoitettuja ja jälkihuollon parissa olevia nuoria ja Töölön lastenkoti tekee tiiviisti yhteistyötä hankeen kanssa.

Empatia, vuorovaikutustaidot ja läsnäolo korostuvat yhteistyössämme. Jotta jokainen nuori voi kokea itsensä arvokkaaksi ja kykeneväiseksi aloittaessaan oman elämänsä, on tärkeää, että kohtaamisiin kiinnitetään huomiota, sillä jokainen niistä on merkityksellinen.

Nuorista voi tulla mitä vaan

Meillä jokaisella on asioita, joita kannamme mukana omassa repussamme. Asioita, joka vaikuttavat siihen millaisia olemme tässä hetkessä. Sijoitetun nuoren repussa voi olla rankkoja kokemuksia, yksinäisyyden tunnetta, ahdistusta tai ihan vaan huono aamupala. Oleellista työssämme on se, että annamme nuorten olla juuri sellaisia, kun he ovat, juuri siinä hetkessä.

Paha mieli, huono käytös tai aggressiivisuus kertoo siitä, että repussa on jotain mikä aiheuttaa tunteita. Mutta nämä eivät määritä sitä millainen nuori on kyseessä. Uhkaileva, aggressiivisesti käyttäytyvä ja omaehtoinen nuori on myös elämänsä alkuvaiheessa oleva uniikki, ihana ihminen.

Se, että lapsi tai nuori sijoitetaan ei automaattisesti tarkoita, että lapsen elämä olisi mennyttä. Rajojen ja rakkauden avulla lastenkodin asukkaista voi tulla mitä vain.

Kaiken lähtökohtana on riittävä, oikea-aikainen puuttuminen lapsen elämän epäkohtiin. Sijaishuollon epäkohtiin puuttuminen on tärkeää, mutta myös hyvien asioiden esille nostamien.

Sijoitettuja lapsia pitää kuulla ja heidän mielipiteensä otettava huomioon. Aito kohtaaminen ja läsnäolo ovat työssämme tärkeitä. Näillä asioilla voimme tukea ja auttaa nuorta voimaan paremmin ja olemaan oma itsensä.


Kuva: Simon Maage unsplash.com


Warning: Attempt to read property "ID" on bool in /var/www/fs4/55/bviffi/barnavardsforeningen/public_html/wp-content/themes/barnavardsforeningen/single-bf_blog_articles.php on line 118

Warning: Attempt to read property "ID" on bool in /var/www/fs4/55/bviffi/barnavardsforeningen/public_html/wp-content/themes/barnavardsforeningen/single-bf_blog_articles.php on line 119

Warning: Attempt to read property "ID" on bool in /var/www/fs4/55/bviffi/barnavardsforeningen/public_html/wp-content/themes/barnavardsforeningen/single-bf_blog_articles.php on line 120

Warning: Attempt to read property "ID" on bool in /var/www/fs4/55/bviffi/barnavardsforeningen/public_html/wp-content/themes/barnavardsforeningen/single-bf_blog_articles.php on line 121
<br />
<b>Warning</b>:  Attempt to read property /var/www/fs4/55/bviffi/barnavardsforeningen/public_html/wp-content/themes/barnavardsforeningen/single-bf_blog_articles.php on line 129
">

Kirjoittaja


Warning: Attempt to read property "post_title" on bool in /var/www/fs4/55/bviffi/barnavardsforeningen/public_html/wp-content/themes/barnavardsforeningen/single-bf_blog_articles.php on line 143
Takaisin ylös