Hoppa till innehåll
menu
Nyheter

”Äntligen kommer Barnavårdsföreningen till Pargas”

Eva Palmgren-Wickström och Annette Karlsson har sedan hösten 2021 jobbat med att etablera Barnavårdsföreningen i Åboland. Deras arbete riktar sig främst till personer som genomgått en separation – föräldrar, barn eller unga.

Eva Palmgren-Wickström och Annette Karlsson jobbar för Barnavårdsföreningen i Pargas.
Eva Palmgren-Wickström och Annette Karlsson välkomnar föräldrar till Barnavårdsföreningens utrymmen i Pargas.

Barnavårdsföreningens enhet i Åboland öppnade i september 2021. Palmgren-Wickström och Karlsson berättar att de fick ett varmt välkomnande av många aktörer i regionen.

Reaktionen bland professionella var definitivt i stil med ”äntligen kommer Barnavårdsförningen till Pargas”. Behovet i området är mycket stort, säger Karlsson.

Målgruppen för verksamheten i Åboland är barn, unga och föräldrar som går igenom eller har upplevt en separation. Barnavårdsföreningen erbjuder också stöd i parförhållandet och till bonusfamiljer som upplever utmaningar i vardagen.

Vi ser att behovet i området är jättestort. Bemötandet från de professionella och familjer vi mött har varit jättebra, nu måste budskapet bara spridas vidare, säger Palmgren-Wickström.

Den största utmaningen i området nu är att få ut budskapet till dem som behöver det. En av de största orsakerna till att det varit svårt att sprida information är coronapandemin. Karlsson och Palmgren-Wickström säger att de inte kunnat fara på så många besök till enheter eller ordna evenemang där de träffar familjer som de skulle ha velat.

Vi skulle vilja ordna öppet hus här i våra lokaler. Det viktiga är inte egentligen att se våra väggar, men det är ett sätt för folk att få veta att och var vi finns, säger Palmgren-Wickström.

Mer flexibilitet, mindre strukturer

Responsen från de föräldrar som Karlsson och Palmgren-Wickström varit i kontakt med har varit positiv. Många har uppskattat att helt enkelt ha någon att prata med. En av Karlssons kunder berättade att hen haft problem med att söka hjälp tidigare.

Hen upplevde att vi var flexibla, med mindre strukturer och mera behovs- och situationsbaserad verksamhet, berättar Karlsson.

Palmgren-Wickström har tidigare arbetat som hälsovårdare. Hon bor i Pargas med man, tre tonåringar, katt och hund.

På fritiden jobbar jag som projektledare för min familj, skrattar hon.

Karlsson å sin sida är utbildad till socionom, och har tjugo år inom småbarnspedagogiken på nacken. Hennes familj består av man och tre barn, varav två är vuxna.

Barnavårdsföreningens enhet i Åboland, Strandvägen 30, Pargas.

Text: Axel Nurmi
Skribenten har tidigare jobbat på vår kommunikationsavdelning.

Ta kontakt med oss i Pargas!

Sara Särkelä
Sara Särkelä

Sara jobbar i Åboland. I sitt arbete hjälper hon föräldrar och barn med fokus på stöd efter skilsmässa.

+358 50 473 4074 Svenska, finska och engelska
Eva Palmgren-Wickström
Eva Palmgren-Wickström

Eva jobbar i Åboland. I sitt arbete hjälper hon föräldrar och barn med fokus på stöd efter skilsmässa.

+358 50 421 0238 Svenska, finska och engelska
Tillbaka upp