Hoppa till innehåll
menu
Nyheter

”Vi vill öka förståelsen för barns och ungas nätanvändning”

Jennifer Dalgren jobbar med Barnavårdsföreningens projekt Välmående på nätet som stöder barn och unga i en sund nätanvändning. Genom projektet vill hon ge verktyg för föräldrar och proffs att diskutera ämnen kring sociala medier och nätanvändning med unga.

Text:
Anne Nickström
”Vi vill öka förståelsen för barns och ungas nätanvändning” -artikelms bild
Jennifer Dalgren har koordinerat projektet Välmående på nätet sedan det startade våren 2023.

Jennifer Dalgren är sakkunnig på Barnavårdsföreningen och koordinerar projektet Välmående på nätet. I sitt arbete träffar hon elever och skolpersonal i Österbotten. Dalgren har märkt ett ökat behov att diskutera teman som internet, sociala medier och lättillgänglig porr.

– Frågorna kring ungas nätanvändning var det som tände gnistan att starta projektet, säger Jennifer Dalgren från Barnavårdsföreningen. Vi vill att både föräldrar och proffs ska känna sig bekväma med att diskutera det som händer bakom barns och ungas skärmar.

Genom Välmående på nätet vill Barnavårdsföreningen också stärka ungas kunskap att utvärdera digitala källor och kritiskt granska information på nätet. Dessutom ska projektet fokusera på det som kallas för skärmtid. Dalgren säger att skärmarna är en del av de ungas liv, en del av vardagen.

Att sova, röra på sig, ha hobbyer, hälsosamma relationer – och skärmtid, det gäller att hitta en balans i vardagen, så att ingen del tar över de andra, säger Dalgren.

"Tycker du att det är okej att dina föräldrar följer dig på sociala medier?" Dalgren använder diskussionskorten som underlag då hon besöker skolor.

Uppmanar skolpersonal att ta kontakt

Projektet erbjuder kostnadsfritt stöd för föräldrar och professionella. Inom projektet ordnas workshopar i skolor, temadagar och föräldrakvällar. Den första föräldrakvällen ordnas 16.4.2024 i samarbete med Korsholms vuxeninstitut. 

– Det är fantastiskt att kunna erbjuda det här gratis, säger Jennifer Dalgren. Vi kommer dit var föräldrarna och skolpersonalen finns, det går bra att beställa oss till skolan. Material för föräldrar och proffs, samt lektionsplaneringar kommer under projektets lopp att vara tillgängliga på vår webbplats.

Välmående på nätet är ett treårigt projekt som finansieras av Svenska Folkskolans Vänner. Projektet sträcker sig från våren 2023 till våren 2026. Just nu startar det svenskspråkiga projektet i Österbotten, men i framtiden verkar det i hela Svenskfinland.

Välmående på nätet stöder:

  • Barn och unga i åldern 10–19 år – stöder i en sund användning av internet och sociala medier.
  • Skolpersonal – erbjuder verktyg för att diskutera elevernas nätanvändning.
  • Föräldrar – ökar förståelsen för barns och ungas nätanvändning.
Anne Nickström

Skribent

Anne Nickström

Anne jobbar som kommunikatör med kommunikation och marknadsföring.

+358 40 764 4759
Jennifer Dalgren

Ta kontakt

Jennifer Dalgren

Jennifer jobbar i Österbotten med att stödja föräldrar i att bemöta ungas utmanande beteende. Jennifer jobbar också med vårt projekt Välmående på nätet.

+358 50 476 3238
Tillbaka upp