Hoppa till innehåll
menu
Nyheter

Finsk småbarnspedagogik uppskattas i världen

Trots de utmaningar som småbarnspedagogiken i Finland står inför, uppskattas den subjektiva rätten till småbarnspedagogik runt om i världen. Detta stod klart då den Dominikanska republikens ambassadör besökte Barnvårdsföreningens daghem i Tölö.

Text:
Anne Nickström
Tölö Daghems föreståndare Petra Stén, verksamhetsledare Pia Sundell och ambassadör Lourdes Victoria-Kruse från Dominikanska republiken bekantar sig med småbarnspedagogiken.
- Jag är glad över att få besöka ert daghem och se hur ni jobbar här, säger ambassadör Lourdes Victoria-Kruse som bekantar sig med den finska småbarnspedagogikens vardag på Barnavårdsföreningens daghem i Tölö. Petra Stén (till vänster), Pia Sundell och Lourdes Victoria-Kruse.

– Vi har mycket att lära oss från er.

Det var budskapet, då ambassadör Lourdes Victoria-Kruse från Dominikanska republiken träffade Barnavårdsföreningens verksamhetsledare Pia Sundell och Tölö daghems föreståndare Petra Stén i Helsingfors. På Tölö Daghem blev Victoria-Kruse uppvaktad av en barngrupp som uppträdde med en sång och överräckte en självgjord present.

Samarbete över nationella gränser

Victoria-Kruse berättar om de stora skillnaderna mellan de privata och offentliga daghemmen i Dominikanska republiken och uppskattar den subjektiva rätten till dagvård i Finland.

– Småbarnspedagogiken i Finland handlar om att ge samma möjligheter till alla barn, berättar verksamhetsledare Pia Sundell. Men det handlar också om att ge föräldrarna en möjlighet att arbeta.

I Finland deltar ca 90 % av alla barn över tre år i småbarnspedagogiken. Vi har en nationell läroplan som alla daghem följer. Alla barn på daghemmet har rätt till tre måltider och även matstunderna ses som viktiga lärostunder.

Enligt Victoria-Kruse hör den finska småbarnspedagogiken till de mest uppskattade i världen. Hon utlyser samarbete över nationella gränser och anser att det är viktigt att byta kunskap och lära sig av varandra.

Anne Nickström

Skribent

Anne Nickström

Anne jobbar som kommunikatör med kommunikation och marknadsföring.

+358 40 764 4759
Pia Sundell

Ta kontakt

Pia Sundell

Pia jobbar som verksamhetsledare och försvarar aktivt barnets rättigheter i samhället.

+358 40 501 9105
Tillbaka upp