Hoppa till innehåll
menu
Nyheter

Om Föräldrawebben: ”Borde vara obligatorisk för föräldrar till tonåringar”

- Föräldrar till tonåringar vill bli bekräftade, säger Eva Söderlund som guidar föräldrar i nätkursen Föräldrawebben. De föräldrar som deltar vill höra att det som de upplever hör tonåren till och hitta sätt att umgås och kommunicera där hemma.

Text:
Anne Nickström
Förälder som sitter vid en dator med kaffekopp i handen
Föräldrawebben hjälper föräldrar att utveckla en bättre relation till sin tonåring. Bild: Shutterstock

Föräldrawebben är en kostnadsfri webbkurs som hjälper föräldrar att skapa en bättre relation till sin tonåring. På Barnvårdföreningen har hundratals föräldrar tagit del av kursen sedan den kickade i gång för tre år sedan.*)

– När barnet blir tonåring kan det hända att man går från att vara världens bästa förälder till något helt annat i sitt barns ögon, säger Eva Söderlund som guidar föräldrar via Föräldrawebben.

Eva Söderlund jobbar som sakkunnig inom barn- och familjearbete på Barnavårdsföreningen. Under nätkursen guidar hon föräldrarna som deltar genom att ta del av föräldrarnas svar och uppmuntra dem mellan avsnitten. Eva Söderlund berättar att de föräldrar som deltar i nätkursen vill bli bekräftade – att det de går igenom hör tonåren till och att de försöker göra rätt.

I den feedback Barnavårdsföreningen samlat in får familjeguidernas engagemang tack bland deltagarna.

Jag fick stöd och uppmuntran, kommenterar en förälder som slutfört webbkursen. Jag uppskattade familjeguiden, att ha någon att prata med och bli påmind om att man är på rätt väg och så vidare.

Eva Söderlund är en av de sakkunniga på Barnavårdsföreningen som handleder föräldrar i nätkursen Föräldrawebben.

Föräldrar önskar en bättre relation till sin tonåring

Söderlund berättar att många föräldrar tar del av kursen i förebyggande syfte. Barnet har kommit in i en ny ålder som väcker många funderingar och de nya sätten att förhålla sig till barnet fungerar inte längre.

– Många önskar en bättre relation till sin tonåring, mindre tjat hemma, vill hitta sätt att umgås och kommunicera, säger Söderlund. Det är helt vanliga föräldrar som deltar och alla har olika situation där hemma.

Föräldrar kan påbörja kursen i sin egen tidtabell och gå igenom avsnitten i den takt det passar dem bäst. Varje avsnitt har ett tema som hjälper föräldrarna att reflektera över familjens situation.

Föräldrawebben

Bråkar och grälar du mycket med din tonåring? Under den kostnadsfria nätkursen Föräldrawebben utvecklar du en bättre relation med din tonåring.

Läs mer och anmäl dig till Föräldrawebben

Kursen uppskattad

Enligt Söderlund uppskattar föräldrar att Föräldrawebben inte bara handlar om att läsa och se på filmsnuttar, utan att man får testa på och göra uppgifter hemma. Söderlund menar att då kan det vara lättare att förstå helheten, hur också det egna beteendet påverkar relationen med tonåringen.

Vad är den bästa feedback som du, Eva Söderlund, har fått?

– Det var en förälder som skrev att kursen borde vara obligatorisk för alla föräldrar till tonåringar, säger Söderlund och ler. Jag skulle råda alla som funderar på att delta att komma med! Det är lätt att anmäla sig och många föräldrar har tyckt att de fått lättare att vara med sin tonåring.

*) Föräldrawebben är utvecklat av Karolinska institutet och ett universellt program som bland annat Barnavårdsföreningen erbjuder.  

Nyheten är publicerad 

Anne Nickström

Skribent

Anne Nickström

Anne jobbar som kommunikatör med kommunikation och marknadsföring.

+358 40 764 4759
Eva Söderlund

Ta kontakt

Eva Söderlund

Eva jobbar i västra Nyland med att bemöta föräldrar och barn. Hon jobbar också med vår skolverksamhet.

+358 50 564 2920
Tillbaka upp