En dag i taget

29.03.2020 kl. 09:44
"Vi vuxna måste vara ödmjuka mot oss själva och ta hand om vår egen ork. Våra barn och unga behöver oss nu mer än någonsin", skriver vår verksamhetsledare Pia Sundell i vår blogg.

Just nu känns det som att varje dag för med sig något nytt. Marsmånad har definitivt fört med sig många förändringar i finländarnas liv. En månad många av oss aldrig kommer att glömma. 

I hemmen och på arbetsplatserna gör man sitt bästa för att skapa en ny vardag. Beprövade rutiner har fått ge vika när vi måste strukturera om våra liv för att kollegialt skydda befolkningen från coronaviruset.

Många mår dåligt av oron och ovissheten för vad nästa dag, vecka och månad kommer föra med sig. Att ta en dag i taget eller en timme i taget är tungt, speciellt för den som är ensam med sina tankar.

Staten, kommunerna, organisationerna och företagen jobbar hårt för att ta i bruk nya digitala lösningar som kan erbjuda hjälp till var och en. Innovationerna är många, arbetstakten är hög och viljan att hjälpa är stor.

Jag gläder mig stort åt den solidaritet och vilja till att hjälpa som nu stigit fram oberoende ålder. Tillsammans kommer vi nå många intressanta och fungerande, helt nya lösningar för att hjälpa och stödja.

Speciellt imponerad är jag över dagens föräldrar. På kort varsel har många hem förvandlats till kontor, klassrum, daghem och ett ställe för vila och fritid. Avbrotten under dagen är många och gränsen mellan jobb och fritid suddas lätt ut. Samtidigt ska vi minnas att det finns många föräldrar som inte kan utföra sitt arbete distans. Dessa föräldrar behöver också mycket stöd i sin vardag, där de kanske går omkring med en stor oro för hur barnet klarar sig hemma. 

Oberoende av vilken situation familjen befinner sig i är det viktigt att vara ödmjuk mot sig själv, ta hand om sin egen ork och vid behov be om hjälp. Våra barn och unga behöver oss vuxna nu mer än någonsin.  

Pia Sundell
verksamhetsledare

 

Pia Sundell
Pia Sundell
Verksamhetsledare | Toiminnanjohtaja
+358405019105
Pia leder det operativa arbetet på Barnavårdsföreningen. Hon är också bl.a. vice ordförande för Centralförbundet för Barnskydd | Pia johtaa BF:n operatiivista työtä. Hän on myös mm. Lastensuojelun Keskusliiton varapuheenjohtaja.

Blogg: Brev från en mamma till tonåringar

”Jag insåg att jag pratade alldeles för mycket om regler, istället för att lyssna in mina tonåriga döttrar. Redan efter några veckor kände jag mig stärkt i mitt föräldraskap.” Läs bloggen skriven av en förälder som gått nätkursen Föräldrawebben! Läs mera »
Maria Ostrow

Blogg: Inom fyra väggar med en tonåring

"Tonåringen förklarar åt mig hur alla andra får vaka hela natten, spela och göra vad de vill. Mitt barn tycks vara den enda stackaren som fått en fångvaktare som förälder som kräver att man ska följa "någo rutiner". Har vi föräldrar (och tonåringar) någon chans att överleva det här undantagstillståndet med hedern och förnuftet i behåll?" Läs hela bloggtexten skriven av Merja Koponen!Läs mera »
Merja Koponen

6 tips: Så här kombinerar du barnens distansundervisning med ditt distansarbete

"Coronapandemin har fört med sig en situation där både barn och vuxna jobbar på distans. En lyckad samvaro i hemmet kräver gemensamma spelregler, god planering och ett fredat utrymme för alla i familjen", skriver Tiina Ruoho-Pettersson i vår blogg.Läs mera »
Tiina Ruoho-Pettersson
Barn som gungar

”Alla talar om corona ...”

”Den här helgen firar många av oss påsk. Ta vara på denna helg och upplev stunder av lek, trygghet och glädje tillsammans. Både barn och vuxna mår bra av en paus från diskussioner och information beträffande - ja ni vet vadå”, skriver vår verksamhetsledare Pia Sundell i sin blogg. Läs mera »
Pia Sundell

Blogg: Sätt inte livet på paus

”Det kändes som om allt jag vanligtvis brukar göra var satt på paus och det värsta av allt var att jag inte riktigt visste när pausen är slut. Nu när det dyker upp tankar i mitt huvud som ”Ääh, jag gör det i höst istället”, försöker jag fundera på hur jag skulle kunna göra allt det ändå - på ett lite annorlunda sätt.” Läs Eva Söderlunds positiva bloggtext!Läs mera »
Eva Söderlund