Virtuell samling på dagis får beröm

27.03.2020 kl. 12:10
I och med coronaviruset har många barn nya dagsrutiner då föräldrar i mån av möjlighet uppmanas sköta sina barn hemma. För att upprätthålla kontakten med de barn som är hemma träffas Tölö Daghem över nätet. Samlingarna har visat sig vara väldigt populära – i onsdags var det 32 barn, tre hundar och ett marsvin som deltog via sina webbkameror.

Julia Grönvall är lärare inom småbarnspedagogik på Tölö Daghem. Julia berättar att barnen som deltagit i samlingarna över nätet har varit positivt inställda till det nya konceptet.

- Det är otroligt att se barnens miner! Det blir så glada över att se sina kompisar. Va? Har du tappat en tand? var det ett av barnen som frågade sin kompis över nätet. Jo, jag tappade den här tanden också! svarade kompisen då, skrattar Julia.

Barnavårdsföreningens daghen ordnar nu pedagogiska träffar över nätet.

Innan samlingen börjar varje vardag klockan tio har barnen några minuter på sig att hälsa på varandra och utbyta nyheter från vardagen hemma. Julia berättar att det några minuter innan tio brukar redan vara ganska stökigt, men klockan tio sätter pedagogerna igång med samlingen. Då tystas barnens mikrofoner så att alla hör vad de vuxna har att berätta.

- Vi varierar samlingarna med rörelse, sagor och musik, berättar Julia. Vi hittar på sådant som barnen också kan göra där hemma. I onsdags gjorde vi till exempel skuggteatern om Sagan om vanten. Då hade vi ett lock från en plastlåda, silkespapper och en lampa bakom, men det går bra att göra skuggteater också med bakplåtspapper.

Julia berättar att de en annan dag ritade påskägg. Efter samlingen fick alla barn hemma rita var sitt påskägg och sedan skicka bilden på sin teckning till daghemmet.

- Nästa vecka får barnen leta reda på en blå sak hemma, på så vis aktiverar vi barnen i det vi gör, säger Julia.

Julia Grönvall och föreståndare Marianna Jämsen sänder skuggteater live på den virtuella samlingen. 

Tölö Daghem märkte att det fanns ett behov av att samlas över nätet, eftersom det nu är en längre paus då en del av barnen varken träffar personalen eller varandra. Genom att träffas dagligen via en webbkamera hemifrån håller barnen fortsättningsvis kontakten med det ”vanliga livet”. I torsdags deltog drygt hälften av dagisbarnen i samlingen. En del av barnen var med på distans och en deltog i den virtuella samlingen på daghemmet. Feedbacken från föräldrarna har varit överväldigande positiv.

- Det här är viktigt för de barn som stannar hemma, då många föräldrar förutom sköter sina barn också samtidigt jobbar på distans. Barnen ser hur föräldrarna kommunicerar med varandra via skärmen. Nu har barnen också sitt eget möte som de får ta del av varje dag, säger Julia. 

- För vårt barn har det varit jätteviktigt med egna möten - han saknar kompisarna och att få gå till dagis, säger en förälder.

---

Tölö daghems föreståndare är Marianna Jämsen 050-5973 888. 


Läs mera om Barnavårdsföreningens daghem!

 
Tölö Daghem
Stenbäcksgatan 7 B, 00250 Helsingfors
+358456579082
Tölö daghems föreståndare är Marianna Jämsen (050 5973888 | tolo.forestandare@bvif.fi)

Familjehandledning ger stöd i föräldraskapet

Familjehandledning erbjuder föräldrar verktyg för en positivare vardag och möjligheten att vädra tankar med en sakkunnig. ”Äntligen få säga hur saker och ting är och få konkret hjälp”, säger en förälder som gått vår familjehandledning.

Stöd för familjer under hela sommaren i år

Barnavårdsföreningen satsar på att ge barnen och familjerna extra stöd i sommar. Därför fortsätter vi undantagsvis med en del av verksamheten under hela sommaren.

Ferie- och kurscentret Högsand i Hangö håller stängt i sommar

Barnavårdsföreningens Ferie- och kurscentret Högsand i Hangö är stängt i sommar på grund av pandemin. Många kunder har annullerat sina bokningar och verksamheten kan inte öppna som planerat i juni.
Kolme lasta luonnossa

Maksuttomia kesäpäiväleirejä erityislapsille

Barnavårdsföreningen järjestää erityislapsille ja -nuorille kesäpäiväleirejä luonnonkauniissa ympäristössä Helsingin Meilahdessa. Leirit ovat maksuttomia.

En bättre skolvardag för flera lågklasser

Tanken var från början att skapa en samhörighet bland eleverna som gick i skola på distans och erbjuda lågklasserna ett roligt inslag i skolvardagen. Men Eva Söderlund och hennes kolleger märkte fort att de klarade av att förverkliga programmet Vi i klassen lika bra på distans. Nu ser hon nya möjligheter för framtiden.

Extra sommarläger med plats för över 300 barn och unga i huvudstadsregionen

I sommar ordnar Barnavårdsföreningen närmare 25 extra dagläger för barn och unga. Lägren är avgiftsfria och arrangeras i Helsingfors och Grankulla.

Blogg: Brev från en mamma till tonåringar

”Jag insåg att jag pratade alldeles för mycket om regler, istället för att lyssna in mina tonåriga döttrar. Redan efter några veckor kände jag mig stärkt i mitt föräldraskap.” Läs bloggen skriven av en förälder som gått nätkursen Föräldrawebben!

Träffa andra unga vars föräldrar skilt sig

Kom med på workshop 8-11.6 i Ekenäs och Helsinfors. Du får ett arbetsintyg, lunch varje dag och biobiljetter eller ett litet presentkort. Vi samlar in erfarenheter och just dina är viktiga!

Dagis online är mer än bara film

Barnavårdsföreningen blev kontaktad av föräldrar som önskade virtuell dagisverksamhet öppen för allmänheten. Då föddes idén om Öppet daghem online. "Jag tyckte mest om ramsorna, för att orden rimmade", säger Mauritz 4 år som deltagit i en av träffarna.