En dag i taget

29.03.2020 kl. 09:44
"Vi vuxna måste vara ödmjuka mot oss själva och ta hand om vår egen ork. Våra barn och unga behöver oss nu mer än någonsin", skriver vår verksamhetsledare Pia Sundell i vår blogg.

Just nu känns det som att varje dag för med sig något nytt. Marsmånad har definitivt fört med sig många förändringar i finländarnas liv. En månad många av oss aldrig kommer att glömma. 

I hemmen och på arbetsplatserna gör man sitt bästa för att skapa en ny vardag. Beprövade rutiner har fått ge vika när vi måste strukturera om våra liv för att kollegialt skydda befolkningen från coronaviruset.

Många mår dåligt av oron och ovissheten för vad nästa dag, vecka och månad kommer föra med sig. Att ta en dag i taget eller en timme i taget är tungt, speciellt för den som är ensam med sina tankar.

Staten, kommunerna, organisationerna och företagen jobbar hårt för att ta i bruk nya digitala lösningar som kan erbjuda hjälp till var och en. Innovationerna är många, arbetstakten är hög och viljan att hjälpa är stor.

Jag gläder mig stort åt den solidaritet och vilja till att hjälpa som nu stigit fram oberoende ålder. Tillsammans kommer vi nå många intressanta och fungerande, helt nya lösningar för att hjälpa och stödja.

Speciellt imponerad är jag över dagens föräldrar. På kort varsel har många hem förvandlats till kontor, klassrum, daghem och ett ställe för vila och fritid. Avbrotten under dagen är många och gränsen mellan jobb och fritid suddas lätt ut. Samtidigt ska vi minnas att det finns många föräldrar som inte kan utföra sitt arbete distans. Dessa föräldrar behöver också mycket stöd i sin vardag, där de kanske går omkring med en stor oro för hur barnet klarar sig hemma. 

Oberoende av vilken situation familjen befinner sig i är det viktigt att vara ödmjuk mot sig själv, ta hand om sin egen ork och vid behov be om hjälp. Våra barn och unga behöver oss vuxna nu mer än någonsin.  

Pia Sundell
verksamhetsledare

 

Pia Sundell
Pia Sundell
Verksamhetsledare | Toiminnanjohtaja
+358405019105
Pia leder det operativa arbetet på Barnavårdsföreningen. Hon är också bl.a. vice ordförande för Centralförbundet för Barnskydd | Pia johtaa BF:n operatiivista työtä. Hän on myös mm. Lastensuojelun Keskusliiton varapuheenjohtaja.

Familjehandledning ger stöd i föräldraskapet

Familjehandledning erbjuder föräldrar verktyg för en positivare vardag och möjligheten att vädra tankar med en sakkunnig. ”Äntligen få säga hur saker och ting är och få konkret hjälp”, säger en förälder som gått vår familjehandledning.

Stöd för familjer under hela sommaren i år

Barnavårdsföreningen satsar på att ge barnen och familjerna extra stöd i sommar. Därför fortsätter vi undantagsvis med en del av verksamheten under hela sommaren.

Ferie- och kurscentret Högsand i Hangö håller stängt i sommar

Barnavårdsföreningens Ferie- och kurscentret Högsand i Hangö är stängt i sommar på grund av pandemin. Många kunder har annullerat sina bokningar och verksamheten kan inte öppna som planerat i juni.
Kolme lasta luonnossa

Maksuttomia kesäpäiväleirejä erityislapsille

Barnavårdsföreningen järjestää erityislapsille ja -nuorille kesäpäiväleirejä luonnonkauniissa ympäristössä Helsingin Meilahdessa. Leirit ovat maksuttomia.

En bättre skolvardag för flera lågklasser

Tanken var från början att skapa en samhörighet bland eleverna som gick i skola på distans och erbjuda lågklasserna ett roligt inslag i skolvardagen. Men Eva Söderlund och hennes kolleger märkte fort att de klarade av att förverkliga programmet Vi i klassen lika bra på distans. Nu ser hon nya möjligheter för framtiden.

Extra sommarläger med plats för över 300 barn och unga i huvudstadsregionen

I sommar ordnar Barnavårdsföreningen närmare 25 extra dagläger för barn och unga. Lägren är avgiftsfria och arrangeras i Helsingfors och Grankulla.

Blogg: Brev från en mamma till tonåringar

”Jag insåg att jag pratade alldeles för mycket om regler, istället för att lyssna in mina tonåriga döttrar. Redan efter några veckor kände jag mig stärkt i mitt föräldraskap.” Läs bloggen skriven av en förälder som gått nätkursen Föräldrawebben!

Träffa andra unga vars föräldrar skilt sig

Kom med på workshop 8-11.6 i Ekenäs och Helsinfors. Du får ett arbetsintyg, lunch varje dag och biobiljetter eller ett litet presentkort. Vi samlar in erfarenheter och just dina är viktiga!

Dagis online är mer än bara film

Barnavårdsföreningen blev kontaktad av föräldrar som önskade virtuell dagisverksamhet öppen för allmänheten. Då föddes idén om Öppet daghem online. "Jag tyckte mest om ramsorna, för att orden rimmade", säger Mauritz 4 år som deltagit i en av träffarna.