Har du svårt att förstå din tonåring?

19.02.2021 kl. 11:11
Tonåren är ofta en turbulent tid för både barn och förälder. Vi erbjuder föräldrar till tonåringar stöd och hjälp i sitt föräldraskap. Välj det som passar dig bäst eller kom med i allt!

Under tonårstiden då den unga utvecklas och förändras uppstår det lätt uppstår bråk och tjafs i hemmet. Tonåren väcker frågor och känslor hos de flesta föräldrar. Många känner sig även ensamma med sina problem.

Det finns många sätt för föräldrar att får stöd och hjälp under den turbulenta tonårstiden. Med vår hjälp kan du lära dig förstå vad som händer i ungdomens hjärna, kropp och liv under tonårstiden. Du får också tips om hur du kan stöda tonåringen som förbereder sig inför vuxenlivet och vad du kan göra för att skapa en positiv stämning i hemmet.

Det lönar sig att söka information och stöd före problemen hopar sig.  Ingen ska behöva grubbla över sin familjs situation ensam.

I vår erbjuder vi följande stöd och hjälp online:

Mycket oljud i tonårshjärnan
Måndag 8.3

Ibland kan tonåringen vara stressad och nedstämd, andra dagar är det full fart på. Vad är förklaringen till tonåringens beteende? Vad händer egentligen i tonårshjärnan? Föreläsningen vänder sig till både föräldrar och professionella som jobbar med ungdomar. 

Föreläsare: Merja Koponen, sakkunnig inom barn- och familjearbete

Kortkurs för föräldrar till tonåringar
Onsdag 24.3 och 31.3:

Under de kursen behandlar vi olika metoder som du som förälder kan använda för att undvika onödiga konflikter och förbättra kontakten och samspelet med ditt tonåriga barn.

Den avgiftsfria kursen består av föreläsningar, diskussioner och individuellt arbete i egen arbetsbok. Kursledare: Ellen Holmström, sakkunnig inom barn och familjearbete

Förbättra samspelet med din tonåring
Börjar tisdag 27.4

Under gruppträffarna funderar vi tillsammans kring hur man på bästa sätt kan stödja sin tonåring och få en bättre relation. Vi träffas sex gånger och i kursen ingår teori om tonårstiden och vilka förändringar den kan medföra. Deltagarna får också möjlighet att reflektera kring sitt eget föräldraskap och dela tankar kring hur det är att vara förälder till en tonåring.

Kursledare: Maria Ostrow, sakkunnig inom barn- och familjearbete

Föräldrawebben - nätkurs för föräldrar
Inled kursen när det passar dig bäst.

Målet med den avgiftsfria nätkursen Föräldrawebben är att utveckla en god relation mellan föräldrar och tonåringar. Programmet som utförs individuellt i egen takt omfattar fem avsnitt och består av bland annat information, korta filmsnuttar, frågor och i samband med vissa frågor får du också se vad andra föräldrar har svarat. I slutet av varje avsnitt kommer du att få tips på praktiska övningar att genomföra hemma.

Chatt för föräldrar

Du kan ta kontakt med oss via vår chatt för att diskutera tonårsvardagen. Vi erbjuder också en egen chatt för barn och unga.

Här kan du läsa om vårt utbud på finska.

Läs bloggen Brev från en mamma till tonåringar.


Vi deltar i SOSTE:s kampanj Onneksi on joku - Tur att det finns nån. Under kampanjen visar vi hur viktigt vårt arbete är för barn, unga och familjer.

 

 

 
Pia Graniittiaho
Enhetschef | Yksikönjohtaja
+358451394034
Barn som står i ring och håller upp ett mångfärgat tyg

Dagläger också på svenska för barn/unga med specialbehov

Barnavårdsföreningen ordnar i sommar ett dagläger för barn och unga med specialbehov. Lägret ordnas i Mejlans i Helsingfors. Gruppen på det kostnadsfria lägret är liten och programmet trevligt.

Blogg: Problematisk skolfrånvaro påverkar hela familjen

Att barnet vägrar gå till skolan innebär en stressfaktor för hela familjen. Hur kan professionella bemöta dessa barn och deras föräldrar på bästa sätt? Läs hela texten i vår blogg!