kahdet jalat joissa punaiset ja siniset tennarit nurmikolla

”Leiri on erityislapselle tylsän kesä valopilkku”

22.10.2020 klo 10:35
Tutut ohjaajat ja turvallinen ilmapiiri ovat houkutelleet Eliaksen mukaan Barnavårdsföreningenin erityislasten kesäleireille vuosi toisensa jälkeen. Hänen äitinsä sanoo, että leirit ovat olleet odotettu valopilkku yksinäisen lapsen kesäpäiviin.

Tämä kesänä erityislasten kesäleirit järjestettiin poikkeuksellisesti päiväleireinä Helsingin Meilahdessa. Samat tutut ohjaajat ja mielekäs puuha takasivat kuitenkin sen, että niin Elias kuin muutkin leiriläiset saivat kivan kesäkokemuksen.

Eliaksella, kuten muillakin leirien osanottajilla, on neuropsykiatrisia haasteita, jotka voivat olla esimerkiksi  tarkkaavaisuushäiriötä, ylivilkkautta, Aspergerin syndroomaa tai muita tämän tyyppisiä haasteita. Ohjaajilla on tietoa ja taitoa ohjata juuri näitä lapsia.

- Tämäkin paikka oli aivan ihana, ja samat kivat ohjaajat takasivat sen, että leiri onnistui yllättävän hyvin, vaikka ei ollutkaan yöpymisiä.

Turvallinen ympäristö

Eliaksen äiti Anu kehuu kesäleirejä, ja sanoo että ne ovat olleet heillä odotettu valopilkku usein aika tylsiin ja yksinäisiin kesäpäiviin.

- Kun pojalle on hankalaa solmia ystävyyssuhteita, niin leireille meneminen on aina ollut mukavaa. Meille vanhemmille on ollut tärkeää, että ympäristö on alusta alkaen tuntunut turvalliselta.

Anu kertoo, että perhe tutustui Barnavårdsföreningeniin ja erityislapsille suunnattuun toimintaan sen jälkeen, kun he saivat pojan diagnoosin. Heille tarjottiin diagnoosin jälkeen Kelan tukemaa sopeutumisvalmennuskurssia. Barnavårdsföreningenin järjestämän kurssin aikana seitsemän perhettä viettivät syksyllä ja keväällä muutaman päivän loma- ja kurssikeskus Högsandissa ja saivat tietoa ja vertaistukea. Lapsille ja vanhemmille oli omaa ohjelmaa, ja useampi lapsista innostui kesällä lähtemään leirille Högsandiin.

Hangon lähellä sijaitseva leirikeskus on perinteisesti ollut kesäleirien näyttämönä, paitsi nyt kuluneena koronakesänä.

- Eliakselle on ollut erittäin tärkeää, että samat ihanat ohjaajat ovat olleet leireillä joka vuosi, ja että on saanut toivoa, että joku tietty ohjaaja on aina leirillä hänen kanssaan.

Harvinaista herkkua

Anu toteaa, että leirikokemus on ollut erityisen merkittävä, kun kyseessä on lapsi tai nuori, jolla ei ole muita luontaisia mahdollisuuksia päästä yökylään samanikäisten kanssa.

- Lapselle on tärkeää huomata, että hän pärjää myös poissa kotoa, että saa itsenäistyä. Ei aina tarvitse olla äidin kanssa.

Kun lapsi on herkkä, eikä ehkä ole ihan kehittynyt muiden ikäistensä tahdissa, on erityisen tärkeää, että olosuhteet tuntuvat turvallisilta.

- Elias muistaa vielä lämmöllä, kuinka tärkeä ohjaaja tuli yöpymisleireillä rapsuttamaan niskaa nukkumaanmenon jälkeen koska tiesi, että nukahtaminen sujuu näin paremmin.

Erityispiirteet huomioidaan

Vanhemmille on ollut tärkeää, että leireillä otetaan huomioon lasten erityispiirteet. Arjessa on ollut hankalaa löytää toimintaa, jossa Elias on pystynyt olemaan mukana.

- Kun olemme käyneet uimakouluissa tai muissa niin se ei ole toiminut, kun lapsi ei aina pysy muiden tahdissa mukana. Harrastuksia tai tiloja, jossa toimitaan lapsen tahdissa ja päivän jaksamisen mukaan ei ole löytynyt.

Barnavårdsföreningen järjesti tänä kesänä neljä kesäleiriä erityislapsille. Leireille osallistui 36 lasta ja nuorta. Leireihin saatiin tukea STEAlta (Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus, joka jakaa Veikkauksen tuottoja järjestöille)

Teksti: Sanna Karlsson

Kuva: Shutterstock

 
Petra Willamo
Organisationschef | Järjestöpäällikkö
+358407362747
Petra leder och utvecklar vårt bidragsfinansierade arbete med barn och familjer | Petra johtaa ja kehittää avustusrahoitteista työtämme lasten ja perheiden kanssa.

Lapsella on oikeus tulevaisuuteen

"Vietämme lapsen oikeuksien viikkoa. Meidän aikuisten tehtävä on vahvistaa lasten tulevaisuudentoivoa", kirjoittaa toiminnanjohtajamme Pia Sundell blogissamme.
Iloinen lapsi juoksee ulkona

Blogi: Bonusäiti – yhtä oikeaa tapaa ei ole

Siinä missä biologinen vanhemmuus useimmiten tapahtuu kuin itsestään ja vanhemmuuteen kasvaa pikkuhiljaa, voi bonusäitinä huomata yhdellä ovenavauksella elämäänsä kuuluvan puolison myötä myös lapsia. Eikä vain lapsia vaan myös liuta muita henkilöitä, joilla kaikilla on omat odotuksensa siitä, miten bonusvanhempana pitäisi toimia. Lue bonusäidin kirjoittama positiivinen ja uskoa tulevaisuuteen herättävä blogiteksti uusperheen arjesta.
Aikuinen katsoo lasta ymmärtävästi

Blogi: Mitä lapsen haastavan käytöksen takana on?

"Miksi lapsi kiukkuaa, ärsyyntyy tai vastustelee? Näkemällä käytöksen taakse voidaan auttaa ja tukea lasta", kirjoittaa asiantuntijamme Minna Kuosmanen blogissaan.

Blogg: Brev från en mamma till tonåringar

”Jag insåg att jag pratade alldeles för mycket om regler, istället för att lyssna in mina tonåriga döttrar. Redan efter några veckor kände jag mig stärkt i mitt föräldraskap.” Läs bloggen skriven av en förälder som gått nätkursen Föräldrawebben!
Söndrigt hjärta

Blogg: Brev från en separation

"Det är absolut ingen skam att söka hjälp, snarare en smart investering för framtiden och förhoppningsvis ett nytt, bättre liv", skriver en mamma som gått igenom en separation i vår blogg.

Kun rahaa ei riitä edes bussilippuun

Ehdotetut leikkaukset uhkaavat sosiaali- ja terveysalan järjestöjen toimintaa. Mitä lapsille ja perheille tapahtuu, jos toiminta häviää? Kysyimme asiakkailtamme ja vastaukset olivat häkellyttäviä.

Parempaa vuorovaikutusta kuohuvien teinivuosien aikana

Teiniaika herättää kysymyksiä ja tunteita useimmissa vanhemmissa ja välillä sukset voivat mennä kotona ristiin ihan kunnolla. Oikeilla työkaluilla ja tiedolla varustettuna vanhempi voi luoda paremman ilmapiirin kotona. Meillä on tarjota laaja valikoima tapoja tukea teinivanhempia ajoissa, ennen kuin ongelmat kasvavat.