Siirry suoraan sisältöön
menu
Blogi

7 vinkkiä vanhemmille – kuinka opettaa lapselle kunnioittavaa käytöstä

Vanha sanonta kuuluu: ”lapset eivät tee niin kuin me aikuiset sanomme – lapset tekevät niin kuin me aikuiset teemme.” Tämä pätee myös silloin, kun opetamme kunnioittavaa käytöstä kotona. Tutustu asiantuntijamme parhaisiin vinkkeihin lapsen hyvän käytöksen vahvistamiseksi.

Teksti:
Johanna Nystrand
Vanhempi joka suukottaa lastaan.
Voit tietoisesti sivuuttaa pieniä asioita, joita lapsi tekee väärin, mutta jotka eivät vahingoita lasta tai ketään muuta. Kun annat lapselle paljon positiivista huomiota, lapsi saa kokea onnistumisen ja selviytymisen tunteita. Kuva: Shutterstock

Opeta lapselle kunnioitusta kuuntelemalla lasta

  • Vanhempi voi näyttää lapselle kunnioittavan käytöksen mallia. Lapset eivät tee sitä, mitä me aikuiset pyydämme, vaan he jäljittelevät sitä, mitä me aikuiset teemme.
  • Kuuntelemalla lasta ja osoittamalla kiinnostusta lapsen viestiin näytät lapselle, että kunnioitat hänen ajatuksiaan. Tällä tavalla voit rakentaa vahvemman suhteen lapseesi ja opettaa lapselle kunnioittavaa käytöstä.

Pyydä anteeksi

  • Kaikki vanhemmat menettävät malttinsa joskus. Malttinsa menettämisellä ja äänen korottamisella voi olla toivottua päinvastainen vaikutus lapseen. Pyydä anteeksi, kun olet toiminut väärin, niin osoitat, että myös me aikuiset voimme joskus epäonnistua ja tehdä virheitä.
  • On hyvä, että voit vanhempana myöntää toimineesi väärin ja pyytää anteeksi. Pyytämällä anteeksi tehtyäsi väärin toimit hyvän käytöksen mallina lapsellesi.

Puhu kunnioittavasti muista

  • Koska vanhemmat toimivat roolimalleina lapsille, kannattaa muista ihmisistä puhua kunnioittavasti lapsen edessä. Se tarkoittaa kunnioittavaa puhetta esimerkiksi toisesta vanhemmasta, päiväkodin ja koulun henkilökunnasta, työtovereista, naapureista tai sukulaisista.

Haastaako lapsesi käytös vanhemmuuttasi?

Perheissä, joissa lapset käyttäytyvät haastavasti, vanhempien voimat ja menetelmät joutuvat koetukselle. Autamme sinua opastamaan lasta, joka esimerkiksi on uhmakas, ylivilkas tai jolla on oman toiminnan ohjauksen vaikeuksia.

Lue lisää neuropsykiatrisista palveluistamme

Ratkaise riidat

  • Kun lapsi kertoo koulussa tapahtuneen jotain epäreilua tai koulukaverin sanoneen jotain rumaa, vanhempi helposti reagoi voimakkaasti. Tärkeää on silti yrittää hallita omia tunteitaan ja toimia lapselle esikuvana riitojen ratkaisemisessa.
  • Voit auttaa lasta ymmärtämään, mitkä teot ovat oikein ja mitkä väärin. Voit myös kertoa lapselle, että väärä toimintatapa ei tarkoita, että väärin toiminut henkilö olisi paha tai ilkeä. Riita voi johtua siitä, että toinen lapsi harjoittelee edelleen tiettyjä taitoja – kuten sitä, että malttaa olla sanomatta rumasti suuttuessaan.

Vahvista lapsen itsetuntoa kehumalla

  • Vanhemmat ja lapsen läheiset aikuiset voivat vahvistaa lapsen itsetuntoa antamalla lapselle positiivista huomiota. Kehumalla lasta voit näyttää lapselle, että hänet on huomioitu ja hänestä pidetään. Anna lapselle kiitosta hänen ominaisuuksistaan, lapsen ponnisteluista tai siitä, että hänen näkemisensä tekee sinut iloiseksi.
  • Voit myös tietoisesti sivuuttaa pieniä asioita, joita lapsi tekee väärin, mutta jotka eivät vahingoita lasta tai ketään muuta. Kun annat lapselle paljon positiivista huomiota, lapsi saa kokea onnistumisen ja selviytymisen tunteita, mikä saa lapsen luottamaan omiin kykyihinsä.

15 minuuttia läsnäoloa päivässä riittää jo pitkälle

  • Lapsesta, joka saa positiivista huomiota aikuiselta, kasvaa hyvinvoiva aikuinen, jolla on hyvä itsetunto. Vanhemman läsnäolon ansiosta lapsi tuntee itsensä nähdyksi ja sitä kautta myös rakastetuksi. Lisäksi yhteinen ajanvietto lapsen kanssa vähentää lapsen ei-toivottua käytöstä. 15 minuuttia läsnäoloa päivässä, esimerkiksi leikin muodossa, riittää jo pitkälle.

Luo lapselle turvalliset rajat

  • Yksi vanhemman tärkeimmistä tehtävistä on luoda lapselle turvalliset rajat. Rajojen ansiosta lapsi tuntee olonsa turvalliseksi ja kokee elämän olevan ennustettavissa. Jotta lapsi haluaisi noudattaa vanhempiensa sääntöjä ja rajoja, turvallisen ja lämpimän suhteen eteen on nähtävä hieman vaivaa. Jos lämmin suhde puuttuu, lapsi ei aina välitä siitä, onko hänen vanhempansa surullinen vai iloinen, ja sen vuoksi sovittujen rajojen rikkomisen seuraukset vaikuttavat lapseen vähemmän.
  • Muista myös, että kohtuullinen määrä rajoja riittää. Jos rajoja on liian vähän, se saa lapsessa aikaan stressiä ja epävarmuutta, ja jos taas kotona on liikaa sääntöjä, arjessa syntyy helposti valtataisteluja.
Johanna Nystrand

Kirjoittaja

Johanna Nystrand

Johanna työskentelee Pohjanmaalla ja tukee vanhempia, joiden lapsella on haastavaa käytöstä.

+358 50 574 8768
Takaisin ylös