Siirry suoraan sisältöön
Blogi

Hevostoiminta vahvistaa nuoren voimavaroja

Lähes kaikilla sijoitetuilla nuorilla on traumataustaa ja he saattavat kohdata elämässään paljonkin ennakkoasenteita. Hevonen ei arvostele eikä sillä ole ennakkoasenteita, joten kohtaaminen ja läsnäolo hetkessä on aitoa. Keskiössä hevostoiminnassa onkin nuoren ja hevosen välinen suhde.

Teksti:
Laura Kyllönen
Hevonen ja nuori yhdessä
Kuva: Shutterstock

Kurvaan auton iltapäivästä lastenkodin pihaan. Vastassa on iloisia nuoria lähdössä tallille. Matkalla autossa käy mukava puheensorina ja nuoret pohtivat, mitä tallilla voi tänään tehdä ja kuka menee milläkin hevosella. Hevostoiminta onkin ollut toivottua ja kysyttyä nuorten keskuudessa, eikä ihme: hevosen läsnäolo ja sen kanssa toimiminen on maadoittavaa ja terapeuttista. Hevostoiminnassa voi keskittyä hetkeen ja olla täysin oma itsensä.

Olen päässyt viemään nuoria hevostoimintaan viime kesästä alkaen, jolloin aloitin työni lapsi- ja perhetyön asiantuntijana Oman elämäni supertähti -toiminnassa. Toiminta vahvistaa erilaisin menetelmin sijoitettujen ja jälkihuollon piirissä olevien nuorten voimavaroja. Eläimet ovat olleet lapsuudesta asti itselleni tärkeitä ja tallilla hoitohevosen turkkiin on hukutettu muutamatkin surut ja murheet. On upeaa, että voin työssäni mahdollistaa nuorille kokemuksen hevostoiminnan terapeuttisista vaikutuksista, vaikka omaa hevosta minulla ei olekaan.

Parasta hevostoiminnassa on se, kun on läsnä sen hevosen kanssa ja se kuuntelee sua. – Hevostoimintaan osallistunut nuori

Näin kuvaili eräs nuori hevostoiminnan parhaita puolia. Lähes kaikilla kohderyhmään kuuluvilla nuorilla on traumataustaa ja he saattavat kohdata elämässään paljonkin ennakkoasenteita ja -oletuksia. Varsinkin lastensuojelulaitoksissa asuvilla nuorilla myös aikuiset saattavat vaihtua ympärillä usein. Tarve aidolle ja kiireettömälle läsnäololle onkin suuri. Hevonen ei arvostele eikä sillä ole ennakkoasenteita, joten kohtaaminen ja läsnäolo hetkessä on aitoa. Keskiössä hevostoiminnassa onkin nuoren ja hevosen välinen suhde.

Eläinten hyvä kohtelu on itselleni sydämen asia ja koen tärkeäksi ohjata nuoria lempeään ja reiluun vuorovaikutukseen hevosen kanssa. Yhteistyötallien osalta olen kokenut tärkeäksi, että tallilla on vastassa sosiaalipedagogista osaamista ja ehkä myös muuten kokemusta traumataustaisten lasten ja nuorten kanssa toimimisesta. Oma taustani hevosten parissa mahdollistaa myös sen, että pääsen useamman nuoren kanssa tallilla ollessa auttamaan ja ohjaamaan heitä myös itse.

Hevostoiminnassa kivaa on, kun voi oppia uutta. – Hevostoimintaan osallistunut nuori

Ratsastus- ja hevosmiestaitojen lisäksi hevostoiminnassa oppii paljon muutakin. Hevonen on iso ja kunnioitusta herättävä eläin. Se antaa suoran ja aidon palautteen kanssaan toimivalle ihmiselle vastaten kehollisiin viesteihin, joita ihminen sille antaa. Kohtaamisen kautta oppii omasta kehonkielestä ja sen merkityksestä eri tilanteissa. Hevosen kanssa toimiessa saa myös kokemuksen hoivan antamisesta ja pääsee oppimaan myös siitä, miten omat tunteet heijastuvat eläimeen. Tunne- ja vuorovaikutustaidot vahvistuvat, itsevarmuus lisääntyy ja osallisuuden kautta nuori saa onnistumisen kokemuksia tukemaan myönteistä käsitystä itsestä. Eläimen kanssa toimiminen lievittää stressiä ja onnistumisten kautta merkityksellisyyden kokemus lisääntyy.

Hevostoiminnalla onkin ihan valtava voimavaroja vahvistava vaikutus! Oman elämäni supertähti -toiminnassa olemmekin huomanneet hevostoiminnan hyödyt ja toiminnan tuoma ilo heijastuu kuulemani mukaan pitkälle seuraaviin päiviin asti. Muistoksi tallikerroista nuorelle jää kuvia ja videoita, joihin palata seuraavaa kertaa odotellessa.

Oman elämäni supertähti -toiminta

Oman elämäni supertähti -toiminta edistää sijoitettujen ja jälkihuollon tuen piirissä olevien nuorten henkistä hyvinvointia sekä elämänhallintaa. Lisäksi tuemme lastensuojelun ammattilaisten osaamista ja hyvinvointia koulutuksin.

Lue lisää toiminnasta
Laura Kyllönen

Kirjoittaja

Laura Kyllönen

Laura työskentelee Oman elämäni supertähti -toiminnan parissa. Laura auttaa nuoria löytämään voimavaransa ja järjestää eläinavusteista toimintaa nuorille.

+358 50 5545 591
Takaisin ylös