Siirry suoraan sisältöön
Blogi

Vinkkejä lapsiperheille – jotta aamut olisivat harmonisempia

Väsyneet lapset ja väsyneet vanhemmat, kiire, stressi ja multitaskaus – kuulostaako tutulta? Arkiaamut voivat tuntua hankalilta lapsiperheessä. Tässä muutamia vinkkejä, jotka voivat helpottaa perheen aamuja.

Teksti:
Johanna Salo Johanna Nystrand
Isä yrittää selata puhelimella ja tehdä töitä tietokoneella kun kolme lasta vaativat huomiota.
Joskus lapsiperheen aamurutiinit saattavat vaatia vanhemmalta kärsivällisyyttä, mutta voit monin keinoin vaikuttaa siihen, että aamut sujuisivat helpoimmin. Kuva: Shutterstock

Tässä ovat parhaat vinkkimme sujuvampaan aamuun. Valitse niistä pari vinkkiä ja testaa niitä kahden viikon ajan. Sen jälkeen voit ottaa käyttöön vielä yhden lisää.

Edellisenä iltana

 • Varaudu nousemaan hyvissä ajoin ja laita itsesi valmiiksi ennen kuin herätät lapsen. Tiedät ehkä, kuinka hankalaa on yrittää valita työvaatteita samalla, kun lapsi pyytää apua hampaiden harjaamisessa? Laita herätys soimaan tarpeeksi aikaisin, salli itsellesi aamulla vähän omaa aikaa ja juo kuppi kahvia kaikessa rauhassa.
 • Voit välttää osan aamupaniikista valmistautumalla jo edellisenä iltana. Pakkaa laukut valmiiksi – muista vaihtovaatteet jumppatunnille ja istuinalusta metsäretkelle.
 • Anna lapsen valita vaatteensa seuraavaksi päiväksi, jotta aamulla ei tule vaatestressiä.

Säilytä malttisi

 • Yksi tapa välttää stressiä on herättää lapsi ajoissa. Tällöin ette myöhästy, vaikka lapsi ei nousisi heti sängystä tai jos lasta on heräteltävä useaan otteeseen. Joidenkin lasten on saatava makoilla ja venytellä sängyssä hetken aikaa ennen nousemista, aivan kuten me vanhemmatkin joskus torkutamme herätystä.
 • Pyri pysyttelemään rauhallisena ja positiivisena. Yritä säilyttää malttisi stressaavissakin tilanteissa. Se voi olla helpommin sanottu kuin tehty, mutta rauhallisena pysyminen auttaa sinua toimimaan rakentavasti myös haastavissa tilanteessa.
 • Jos perheessä on kaksi vanhempaa, voitte päättä, kuka on vastuussa lapsen aamutoimista. Se, että vaihtelette aamuvuoroa, voi auttaa välttämään ärsytystä välillänne. Silloin lapsikin tietää paremmin, kumpi vanhempi on vastuussa ja lapselle annetaan vähemmän ohjeita.
 • Pue omat päällysvaatteet päällesi vasta, kun olet auttanut lasta. On helpompaa pysyä rauhallisena, jos sinulla ei tule kuuma.

Meiltä saat työkaluja positiivisempaan arkeen

Perheissä, joissa lapset käyttäytyvät haastavasti, vanhempien voimat ja menetelmät joutuvat koetukselle. Autamme sinua opastamaan lasta, joka esimerkiksi on uhmakas, ylivilkas tai jolla on oman toiminnan ohjauksen vaikeuksia.

Tutustu neuropsykiatrisiin palveluihimme

Laske vaatimusten tasoa

 • Anna lapselle selkeät ohjeet. Ota lapseen katsekontakti ja anna yksi ohje kerrallaan. Vasta kun lapsi on tehnyt sen, mitä olet pyytänyt, hän on kykenevä ottamaan vastaan seuraavan ohjeen. Kehu lasta heti, kun hän on selvinnyt tehtävästä.
 • Harkitse vaatimusten tasoa. Jos lapsi on väsynyt tai tilanne on vaikea, voit auttaa lasta myös tilanteissa, joissa hän tavallisesti pärjäisi itse.
 • Jos syntyy haastava tilanne ja teidän on vaikea päästä eteenpäin, kahden vaihtoehdon tarjoaminen voi auttaa ratkaisemaan tilanteen: ”Haluatko syödä voileivän vai muroja? Haluatko punaiset vai vihreät housut? Kumpi harjaa hampaasi, sinä vai minä?”

Huomaa hyvä

 • Kiinnitä huomiota niihin asioihin, joissa lapsi onnistuu. Sano: ”Kiitos, kun autoit! Nyt ehdimme päiväkotiin ajoissa. Hyvä, että aloitit pukemisen!”
 • Osoita ymmärrystä. Jos lapsi sanoo, että hän ei halua mennä päiväkotiin, voit sanoa, että ymmärrät kyllä, ja ehkä lisäät, että haluaisit itsekin mieluusti pitää vapaapäivän. Sitten voit esimerkiksi kääntää keskustelun siihen, mitä voisitte tehdä seuraavan kerran, kun teillä on yhdessä vapaata. Tällä tavoin osoitat ymmärtäväsi, mitä lapsi tuntee, ja haluavasi tukea lasta.
 • Huomioi pienetkin onnistumiset ja iloitkaa yhdessä lapsen kanssa, kun teillä on onnistunut aamu!

Yksiköt-osio

Neuropsykiatriset palvelut

Palvelemme perheitä ja ammattilaisia kasvatuksellisissa ja vanhemmuuteen liittyvissä asioissa. Tavoitat meidät puhelimitse arkipäivisin klo 9-15 välillä. Mikäli emme pysty juuri silloin vastaamaan, soitamme sinulle takaisin.

Toimipisteemme pääkaupunkiseudulla: Stenbäckinkatu 7 A, 00250 Helsinki
Toimipisteemme Pohjanmaalla: Kauppapuistikko 12 B 20, 65100 Vaasa

+358505651722
Johanna Salo

Kirjoittajat

Johanna Salo

Johanna työskentelee Pohjanmaalla ja tukee vanhempia arjen haasteissa.

+358 50 566 9241
Johanna Nystrand
Johanna Nystrand

Johanna työskentelee Pohjanmaalla ja tukee vanhempia, joiden lapsella on haastavaa käytöstä.

+358 50 574 8768
Takaisin ylös