Vinkkejä lapsiperheille – jotta aamut olisivat harmonisempia
Blogi
Vinkkejä lapsiperheille – jotta aamut olisivat harmonisempia
Väsyneet lapset ja väsyneet vanhemmat, kiire, stressi ja multitaskaus – kuulostaako tutulta? Arkiaamut voivat tuntua hankalilta lapsiperheessä. Tässä muutamia vinkkejä, jotka voivat helpottaa perheen aamuja.
Teksti:
Johanna SaloJohanna Nystrand
Julkaistu:
Isä yrittää selata puhelimella ja tehdä töitä tietokoneella kun kolme lasta vaativat huomiota.
Joskus lapsiperheen aamurutiinit saattavat vaatia vanhemmalta kärsivällisyyttä, mutta voit monin keinoin vaikuttaa siihen, että aamut sujuisivat helpoimmin. Kuva: Shutterstock
Tässä ovat parhaat vinkkimme sujuvampaan aamuun. Valitse niistä pari vinkkiä ja testaa niitä kahden viikon ajan. Sen jälkeen voit ottaa käyttöön vielä yhden lisää.
Edellisenä iltana
Varaudu nousemaan hyvissä ajoin ja laita itsesi valmiiksi ennen kuin herätät lapsen. Tiedät ehkä, kuinka hankalaa on yrittää valita työvaatteita samalla, kun lapsi pyytää apua hampaiden harjaamisessa? Laita herätys soimaan tarpeeksi aikaisin, salli itsellesi aamulla vähän omaa aikaa ja juo kuppi kahvia kaikessa rauhassa.
Voit välttää osan aamupaniikista valmistautumalla jo edellisenä iltana. Pakkaa laukut valmiiksi – muista vaihtovaatteet jumppatunnille ja istuinalusta metsäretkelle.
Anna lapsen valita vaatteensa seuraavaksi päiväksi, jotta aamulla ei tule vaatestressiä.
Säilytä malttisi
Yksi tapa välttää stressiä on herättää lapsi ajoissa. Tällöin ette myöhästy, vaikka lapsi ei nousisi heti sängystä tai jos lasta on heräteltävä useaan otteeseen. Joidenkin lasten on saatava makoilla ja venytellä sängyssä hetken aikaa ennen nousemista, aivan kuten me vanhemmatkin joskus torkutamme herätystä.
Pyri pysyttelemään rauhallisena ja positiivisena. Yritä säilyttää malttisi stressaavissakin tilanteissa. Se voi olla helpommin sanottu kuin tehty, mutta rauhallisena pysyminen auttaa sinua toimimaan rakentavasti myös haastavissa tilanteessa.
Jos perheessä on kaksi vanhempaa, voitte päättä, kuka on vastuussa lapsen aamutoimista. Se, että vaihtelette aamuvuoroa, voi auttaa välttämään ärsytystä välillänne. Silloin lapsikin tietää paremmin, kumpi vanhempi on vastuussa ja lapselle annetaan vähemmän ohjeita.
Pue omat päällysvaatteet päällesi vasta, kun olet auttanut lasta. On helpompaa pysyä rauhallisena, jos sinulla ei tule kuuma.
Horisontaaliset harmaat nostolaatikot -osio
Meiltä saat työkaluja positiivisempaan arkeen
Perheissä, joissa lapset käyttäytyvät haastavasti, vanhempien voimat ja menetelmät joutuvat koetukselle. Autamme sinua opastamaan lasta, joka esimerkiksi on uhmakas, ylivilkas tai jolla on oman toiminnan ohjauksen vaikeuksia.
Anna lapselle selkeät ohjeet. Ota lapseen katsekontakti ja anna yksi ohje kerrallaan. Vasta kun lapsi on tehnyt sen, mitä olet pyytänyt, hän on kykenevä ottamaan vastaan seuraavan ohjeen. Kehu lasta heti, kun hän on selvinnyt tehtävästä.
Harkitse vaatimusten tasoa. Jos lapsi on väsynyt tai tilanne on vaikea, voit auttaa lasta myös tilanteissa, joissa hän tavallisesti pärjäisi itse.
Jos syntyy haastava tilanne ja teidän on vaikea päästä eteenpäin, kahden vaihtoehdon tarjoaminen voi auttaa ratkaisemaan tilanteen: ”Haluatko syödä voileivän vai muroja? Haluatko punaiset vai vihreät housut? Kumpi harjaa hampaasi, sinä vai minä?”
Huomaa hyvä
Kiinnitä huomiota niihin asioihin, joissa lapsi onnistuu. Sano: ”Kiitos, kun autoit! Nyt ehdimme päiväkotiin ajoissa. Hyvä, että aloitit pukemisen!”
Osoita ymmärrystä. Jos lapsi sanoo, että hän ei halua mennä päiväkotiin, voit sanoa, että ymmärrät kyllä, ja ehkä lisäät, että haluaisit itsekin mieluusti pitää vapaapäivän. Sitten voit esimerkiksi kääntää keskustelun siihen, mitä voisitte tehdä seuraavan kerran, kun teillä on yhdessä vapaata. Tällä tavoin osoitat ymmärtäväsi, mitä lapsi tuntee, ja haluavasi tukea lasta.
Huomioi pienetkin onnistumiset ja iloitkaa yhdessä lapsen kanssa, kun teillä on onnistunut aamu!