Oman elämäni supertähti -toiminnan parissa työskentelevät Risto Heikkinen, Tomi Marttila ja Laura Kyllönen ovat työssään huomanneet nuorten pahoinvoinnin lisääntyneen koronan ja epävarman maailmantilanteen myötä.
– Olen kentällä huomannut, että nuorten rikokset ovat lisääntyneet ja raaentuneet. Nuoret käyttävät yhä kovempia huumeita ja huonovointisuuden kautta itsensä kunnioittaminen on vähentynyt ja yleinen itsetuhoinen käytös lisääntynyt, Tomi Marttila sanoo.
– Tämä vaikuttaa myös nuorten lähiympäristöön ja aikuisiin, joiden stressikuorma on kasvanut, Laura Kyllönen jatkaa.
Barnavårdsföreningenin Oman elämäni supertähti -toiminta tukee lastensuojelun, sijaishuollon ja jälkihuollon piirissä olevia nuoria. Risto Heikkinen on alusta saakka kehittänyt Oman elämäni supertähti -toimintaa. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) tukema hanke on aikaisemmin ollut projektirahoitteinen, mutta tänä vuonna siitä on tullut osa Barnavårdsföreningenin vakiintunutta toimintaa lasten ja nuorten parhaaksi.
Heikkinen on nähnyt toiminnan merkityksen lastensuojelun asiakkaille. Hän kertoo toiminnan pyrkivän lisäämään haavoittuvassa olevien nuorten henkistä hyvinvointia ja elämänhallintaa.
– Autamme nuoria selkeyttämään omia asioitaan ja löytämään tulevaisuuden suuntia, Heikkinen kertoo. Lisäksi tarjoamme nuorille työkaluja stressinhallintaan sekä tunteiden säätelyyn.
Tomi Marttila kertoo, että nuorta voi auttaa monen eri tavoin. Kyse voi olla arkisista asioista, kuten virastossa asioimisesta.
– Jos nuorta ahdistaa tai hän on epävarma, keskustelu ja murheiden kuuntelu voi auttaa. Nuorille se, että tapaa aikuisen ihmisen, jolla ei ole kiire, se on jo suurta, Tomi Marttila sanoo.
Positiivinen vastaanotto rikoksilla oireilevilta nuorilta
Nuorten lisäksi he tukevat asiakkaiden lähiaikuisia, vanhempia sekä lastensuojelun työntekijöitä.
Tomi Marttila on aloittanut tänä syksynä toiminnan parissa ja kohtaa työssään rikoksilla oireilevia nuoria.
– Aika vähän rikoksilla oireileville nuorille järjestetään ryhmätoimintaa. Olen saanut hyvän vastaanoton ja paljon toiveita toimitaan liittyen. Olen positiivisesti yllättynyt!
Marttila keskittyy työssään kohtaamaan nuoria ajan kanssa ja keskustelemaan heidän kanssaan ennakkoluulottomasti. Nuoret toivovat kuntoutumista toiminnan kautta. Marttila kertoo luovan toiminnan nousseen esiin toivomusten joukossa: räppäys, breakdance, graffititaide ja katuryhmätoiminta keräävät kiinnostusta.