Siirry suoraan sisältöön
menu
Blogi

8 vinkkiä työhyvinvointiin

Tiesitkö, että vietät työpaikallasi keskimäärin lähes viidesosan viikon tunneista? Asiaa kun tarkastelee tästä näkökulmasta, jäljelle jäävä aika kannattaisi käyttää oman hyvinvoinnin edistämiseen. Kuitenkin tuntuu siltä, että yhteiskuntamme arvostaa kahta asiaa ylitse muiden: suorittamista ja kiireistä arkea. Nyt haluankin haastaa sinut pysähtymään ja miettimään - miten sinä edistät omaa hyvinvointiasi niin työpäivän aikana, kuin sen jälkeen?

Teksti:
Anne Toivanen
8 vinkkiä työhyvinvointiin -artikkelin kuva
Bild: Shutterstock

1. Uskalla hidastaa

  • Koetko, että jäät jostain paitsi, jos painat jarrua ja hidastat vauhtia? Uskallatko pysähtyä, ja kysyä itseltäsi: onko minulla jatkuva kiire? Jos vastaat myöntävästi: mihin kiirehdit?
  • Ihmisen voidessa täysivaltaisesti hyvin elämänlaatu paranee, mutta myös työteho sekä työssä koettua ilo ja motivaatio lisääntyvät. On sallittua olla positiivisessa mielessä itsekäs ja antaa aikaa niille asioille, jotka tukevat omaa hyvinvointia. Kun panostat siihen, että voit hyvin, jaksat panostaa myös lähimmäisiisi sekä työntekoosi.

2. Aseta realistiset tavoitteet niin työllesi kuin elämällesi

  • Tavoitteiden asettaminen auttaa sinua keskittymään olennaiseen ja saavuttamaan parempia tuloksia. On kuitenkin tärkeää varmistaa, että tavoitteesi ovat realistisia ja saavutettavissa. Liian korkeat odotukset voivat johtaa stressiin ja pettymyksiin, jotka puolestaan vähentävät hyvinvointia.

3. Panosta työn ja vapaa-ajan tasapainoon

  • Työn ja vapaa-ajan tasapaino on yksi hyvinvoinnin avaimista. Työstä palautuminen on yhtä tärkeää kuin työnteko ellei jopa tärkeämpää. Pysähdy miettimään millainen tekeminen auttaa sinua palautumaan työpäivän jälkeen. Varaa aikaa harrastuksille, perheellesi ja ystävillesi. Jokaisen olisi tärkeää löytää myös niitä asioita, jotka auttavat palautumaan työtaakasta jo työpäivän aikana.

4. Ole ystävällinen itsellesi

  • Miten kohtelet itseäsi? Usealla meistä on taipumus olla itsemme pahin ”kriitikko” tai ”vihollinen”. Asetamme usein suuria vaatimuksia itsellemme ja koemme tekemämme virheet pelkästään negatiivisina. On kuitenkin hyvä muistaa, että kaikki tekevät ajoittain virheitä - parhaimmassa tapauksessa virheet opettavat meille jotain uutta. Muista kohdella itseäsi armollisesti ja ajatella itsestäsi ystävälliseen sävyyn.

5. Pidä taukoja säännöllisesti

  • Pitkät työrupeamat ilman taukoja voivat johtaa keskittymiskyvyn heikkenemiseen. Muista sisällyttää työpäivään säännöllisiä taukoja. Liike taukojen aikana auttaa palautumaan, ja lyhytkin tauko virkistää mieltä ja kehoa.

6. Kommunikoi avoimesti

  • Avoin ja rehellinen dialogi kollegoiden ja esihenkilön kanssa luo työpaikalle positiivisen ilmapiirin. Positiivinen työilmapiiri antaa hyvä lähtökohdat hyvinvoinnille. Jos kohtaat stressiä, älä epäröi kertoa siitä esihenkilösi. Mitä aikaisemmin otat asian puheeksi, sitä helpommin asiaan on löytää ratkaisu.

7. Huolehdi fyysisestä kunnostasi ja ergonomiastasi

  • Jokainen meistä on kuullut, että liikkuminen on meille hyväksi ja silti liikkuminen tuppaa jäämään arjessa muiden askareiden jalkoihin. Työpaikalla on tärkeää huolehtia oman työympäristön ergonomiasta. Hyvä ergonomia vähentää työpäivän aikana kertyvää fyysistä kuormitusta ja ehkäisee useita sairauksia. Fyysistä työtä tekevälle taukojumppa on tärkeää, sekä työssä toistuvien liikkeiden sekä asentojen tiedostaminen.

8. Ja lopuksi muista ...

  • Nuku, nuku, nuku … sillä koskaan et voi nukkua liikaa
Anne Toivanen

Kirjoittaja

Anne Toivanen

Anne toimii henkilöstöpäällikkönä ja vastaa järjestön henkilöstökysymyksistä.

+358 40 738 2156
Takaisin ylös