Alkoholdrycker är en socialt accepterade i vårt samhälle. Många vuxna förknippar ledigheter med alkohol; julen, midsommar, påsken eller fredagsflaskan efter lång arbetsvecka. Den stereotypa bilden av en hemlös alkoholist möter inte verkligheten – många jobbar och funktionerar i samhället som vem som helst annan. Hur vet man då som förälder vilket glas som är för mycket?
Många barn växer upp i familjer där de vuxnas alkoholkonsumtion är oroväckande. Vuxnas alkoholkonsumtion har negativa effekter på barn: barnet känner sig otryggt och den vuxnas förmåga att ta hand om barnet försämras. I flera fall tvingas barnet att inta rollen som vuxen och bära ett alldeles för stort ansvar i saker som tillhör vuxenlivet, då föräldrarna är upptagna med de negativa följder som alkoholkonsumtionen medför.
Alkohol påverkar oss på olika sätt. En del av oss blir gladare och roligare, en del svårmodiga och till och med aggressiva. I barnets ögon gör alkoholen vuxna till oförutsägbara och barnet kan uppleva föräldern som skrämmande. Beteendet, rösten, eller kanske tålamodet förändras. Barnet känner inte igen sin förälder och detta kan rubba barnets känsla av trygghet.
När vi dricker alkohol försämras vårt omdöme, det blir svårare att ta hand om ett barn. I dagens läge är oron över föräldrars alkoholanvändning den vanligaste orsaken för en barnskyddsanmälan. Alkoholanvändning är en orsak till konflikter och gräl inom i familjen. Alkoholen kan försämra föräldrarnas parförhållande och är en bakomliggande orsak till flera skilsmässor.
Behöver du svar på frågor kring alkoholkonsumtion som oroar dig? Barnavårdsföreningen är med i kampanjen Anna lapselle raitis joulu, på kampanjsidan finns en lista på organisationer som erbjuder hjälp kring dessa frågor.
Julen är barnens fest. Jularna bildar starka minnen, som barnen kommer ihåg in i vuxenlivet. Ge därför barnet en nykter jul.