Siirry suoraan sisältöön
Blogi

Anna lapsellesi raitis joulu

Miltä sinun lapsuutesi joulut näyttivät? Sytytittekö kynttilöitä? Lauloitteko joululauluja? Oliko jouluaatto ilon päivä, jolloin koko suku kerääntyi pöydän äärelle aterioimaan? Monet meistä muistelevat lapsuutemme jouluja lämmöllä ja elävät muistonsa uudestaan lastensa ja lastenlastensa kautta. Kaikilla ei kuitenkaan ole raitista joulua, jota aikuisena muistella – ja siksi haluan nostaa tämän aiheen esiin näin joulun alla.

Teksti:
Pia Sundell
Anna lapsellesi raitis joulu -artikkelin kuva

Yhteiskunnassamme alkoholijuomat ovat sosiaalisesti hyväksyttyjä. Lomanvietto yhdistetään usein alkoholinkäyttöön; jouluun, juhannukseen, pääsiäiseen tai perjantaihin, jolloin pullo avataan pitkän työviikon jälkeen. Todellisuus ei kohtaa stereotyyppistä kuvaa kodittomasta alkoholistista – moni liika juova on työelämässä kiinni ja toimii yhteiskunnassamme aivan kenen muun tavoin. Siksi kysymys onkin vaikea: monesko lasi on liikaa vanhemmalle?

Moni lapsi kasvaa perheessä, jossa alkoholinkulutus herättää huolta. Vanhempien alkoholinkulutuksella on useita negatiivisia vaikutuksia lapseen: lapsi tuntee olonsa turvattomaksi ja vanhemman kyky huolehtia lapsesta heikkenee. Monessa tapauksessa lapsi joutuu ottamaan aikuisen roolin ja kantamaan ikäänsä nähden aivan liikaa vastuuta, vanhemman ollessa alkoholin negatiivisten vaikutusten alainen.

Alkoholi vaikuttaa meihin kaikkiin eri tavoin. Se voi tehdä meistä iloisia ja hauskoja, tai surumielisiä ja jopa väkivaltaisia. Lapsen silmissä aikuinen muuttuu ennalta-arvaamattomaksi ja hän voi kokea päihtyneen aikuisen pelottavaksi. Alkoholi voi muuttaa aikuisen käytöstä, ääntä tai kärsivällisyyttä, jolloin lapsi ei tunnista vanhempaansa. Tämä taas horjuttaa lapsen turvallisuudentunnetta.

Nauttiessamme alkoholia harkintakykymme heikkenee ja lapsesta huolehtiminen vaikeutuu. Tänä päivänä huoli aikuisten alkoholinkäytöstä on tavallisin syy lastensuojeluilmoitukselle. Perheen keskeisien riitojen ja kiistojen takana voi olla alkoholi. Alkoholinkäyttö heikentää parisuhdetta ja on taustasyy moneen avioeroon.

Kaipaatko vastauksia alkoholikulutukseen liittyviin kysymyksiin? Barnavårdsföreningen on mukana Anna lapselle raitis joulu – kampanjassa. Kampanjasivustolta löydät listan järjestöistä, jotka tarjoavat apua alkoholin käyttöön liittyviin kysymyksiin.

Joulu on lasten juhla. Jouluna luomme lapsuuden muistoja, jotka kantavat pitkälle aikuisuuteen. Anna siksi lapsellesi raitis joulu.

 

Pia Sundell

Kirjoittaja

Pia Sundell

Pia on järjestömme toiminnanjohtaja. Hän puolustaa aktiivisesti lapsen oikeuksia yhteiskunnassa. Seuraa Piaa X:ssä.

+358 40 501 9105
Takaisin ylös