Min dotter Ellen föddes i oktober 2017 och redan då beslöt jag att vara hemma med henne en längre period. Det som gjorde beslutet lättare var att min dåvarande arbetsgivare, Svenska Bildningsförbundet, som förhöll sig mycket positivt till min föräldraledighet. Jag vet att alla arbetsgivare inte är lika glada när pappor vill vara föräldralediga.
Jag var hemma ett halvt år med Ellen, från oktober 2018 till april 2019, och erfarenheten var lärorik och oförglömlig på många sätt. Jag vill gärna dela mina erfarenheter och försöker sammanfatta mina tankar i åtta fördelar med att vara pappaledig.
1. Du förstår din partner på ett helt nytt sätt
Innan jag blev hemma undrade jag ofta varför min fru var så trött när jag kom hem från jobbet: hon hade ju varit hemma med ett barn som sover för det mesta. Hur kan det vara så intensivt? Och varför var vårt hem ett kaos? Hur hade hon inte tid att städa medan Ellen sov?
När jag blev pappaledig märkte ja snabbt att alla vanliga aktiviteter blev plötsligt mycket jobbigare: att duscha eller gå på toa blev en konst i sig. Att städa eller laga mat krävde stora beräkningar som oftast gick åt skogen.
Nätterna blev mörkare och dagarna kyligare, vilket också betydde att ta sig ur hemmet blev en operation som lätt kunde ta över en timme. Det kunde gå ungefär så här: jag klär på mig och samtidigt vaktar jag att inte Ellen äter någonting från golvet. Efter att jag får jackan på mig måste jag hitta alla Ellens kläder och klä på henne. Efter att Ellen har sina vinterkläder på sig märker jag att skötselväskan ännu är tom och jag börjar leta efter blöjor, mat, reservkläder med mera. Det blir hett och svetten börjar rinna, medan Ellen skriker i bakgrunden. När vi äntligen är färdiga märker jag lukten och då är det bara av med alla Ellens kläder och in i badrummet. Lite bajs faller på golvet och jag måste putsa upp det också. Medan jag putsar golvet kissar Ellen på golvet, bredvid pottan.
Och allt det här måste jag klara av ensam – tänk att min fru klarade sig allt detta för ett års tid utan att jag någonsin riktigt förstod.
2. Du får bättre självförtroende
Det tog inte länge för mig att bygga upp mina egna system och rutiner och mycket fort märkte jag att både jag och Ellen kommer att överleva.
Känslan av att jag kan sköta min dotter utan att hennes mamma måste vara närvarande är mycket givande. Bäst av allt att är att min fru inte bara litar på att jag kan sköta vår dotter utan hon till och med frågar tips av mig. Det är empowering!
3. Du förstärker din egen position hemma
Att vara pappaledig är ett konkret sätt att jobba för jämställdhet. Vi utgår nästan automatiskt från att jämställhet handlar om kvinnors svagare position på arbetsmarknaden. Kvinnors löner är lägre än männens och långa familjeledigheter hindrar mammors karriärutveckling. Pappor borde vara mera hemma så att kvinnor skulle få bättre möjligheter i arbetslivet.
Jag skulle våga påstå att det är egentligen tvärtom: Ppappaledigheten förstärkte min egen position hemma. Jag behöver inte känna mig utanför när jag kommer hem, utan jag är en aktiv aktör som inte kan köras över.
4. Du har möjlighet att fundera över vad du vill göra i livet
Pappaledighet är inte alls jämförbart med semester, men det är en paus från arbetslivet. Då har man en ypperlig möjlighet att utveckla sig själv och fundera över vad man vill göra i framtiden. Det är möjligt att mitt på dagen gå på museum, det är möjligt att lyssna på en ljudbok varje dag. Man kan ha långa luncher med andra föräldrar och diskutera även andra saker än barn.
En liten paus i arbetslivet ger också mera motivation i att jobba. När det var dags för mig att börja jobba igen var jag mycket motiverad och jag hade lärt mig att vara effektiv. Det var skönt att igen få arbeta med intressanta uppgifter och jag uppskattade dem på helt nytt sätt.
5. Du får mycket positiv uppmärksamhet
Ifall du älskar positiv uppmärksamhet är pappaledighet definitivt något för dig. När en pappa rör sig med en vagn mitt på dagen är det garanterat att han får åtminstone en positiv kommentar om dagen. En pappa som är längre tid hemma med sina barn är inte bara en pappa – han är en hjältepappa.
Om 20 år finns det kanske inga hjältepappor längre utan pappaledighet har blivit lika självklart som mammaledighet. Men ännu du hinner njuta av halo-effekten!
6. Din ekonomi kraschar inte – tvärtom
”Jag skulle ha velat stanna hemma men det var helt enkelt ekonomiskt omöjligt”, är ett av de vanligaste argument för att inte ta ut pappaledighet. Ifall pappan stannar hemma är det en för stor börda för familjens ekonomi, går argumentets logik.
Alla familjers ekonomi ser förstås ut på olika sätt och det finns situationer när de ekonomiska orsakerna spelar en avgörande roll, men jag vågar ändå påstå att de ekonomiska orsakerna för lätt används som en bortförklaring. Om man på riktigt vill stanna hemma löser dit sig nog på ett eller annat sätt i de flesta fall.
Man kan också ifrågasätta argumentet om ekonomi genom att ställa följande fråga: hur kommer det sig att familjen har råd att gå miste om mammans lön?
I vårt samhälle tas det som som en självklarhet att mammor använder den största delen av föräldraledigheten och familjen lever på pappans lön. Varför kan inte familjen lika lätt leva med mammans inkomster en kort stund? Ifall pappan har högre lön kan pappan dessutom använda föräldrapenningsmånader och mamman lyfta hemvårdsstöd. Då får man 70 % av mannens lön och den ekonomiska uppoffringen blir mindre.
Du kan också räkna ut hur mycket pappaledighet skulle kosta för dig. För mig kostade pappaledigheten drygt 9000 euro i form av bortfallna inkomster. I två månaders tid fick jag 70 % av min lön och resten av tiden 451 euro i hemvårdsstöd från Fpa. Förstås var det en ekonomisk uppoffring, men så var det även för min fru när hon var hemma. Tänk hur mycket finska mammor går i miste med inkomster, men det är någonting som mammorna i Finland måste bara leva med.
Jag hoppas att blivande pappor kan lättare ifrågasätta de ekonomiska argumenten och inte bara blint använda det som en legitim orsak att inte stanna hemma.
7. Det ser bra ut på din CV
Är pappaledighet någonting man kan sätta på sin CV? Jag tror att i framtiden då allt flera chefer blir kvinnor kan det vara en positiv sak för en man att ha varit en längre tid hemma.
Min personliga karriär har inte lidit, tvärtom. Att vara sex månader borta från arbetet är ingenting då jag räknar med att jag har 40 år av arbetslivet framför mig. Under pappaledigheten hade jag möjlighet att jobba fem timmar i veckan med min passion: att uppmuntra folk att lära sig svenska och finska. Denna passion blev mitt yrke efter pappaledigheten och jag blev projektledare för Kielilähettiläät – Språkambassadörerna.
8. Det är din bästa investering i parförhållandet
Den här lärdomen har varit kanske den viktigaste för mig. Min pappaledighet har gjort mycket gott för vårt förhållande och äktenskap. Vi förstår varandra på helt annat sätt och bandet mellan oss har blivit starkare.
50 procent av äktenskapen slutar i skilsmässa i Finland och de händer ofta då när barn är små eller efter de har flyttat hemifrån. Orsakerna är förstås många och det finns inte en mirakellösning som räddar alla äktenskap men jag vågar ändå påstå att pappaledigheten fungerar som ett vaccin mot många problem.
Nu i efterhand har min fru sagt att känslor av bitterhet växte inom henne när hon var hemma och jag inte uppskattade tillräckligt hur stort jobb hon gjorde. Denna bitterhet försvann helt och hållet när jag blev hemma. Jag undrar ifall min frus bitterhet hade vuxit under ytan utan pappaledighet och följt med oss under hela vårt äktenskap som en skugga.
Jag och min fru har nu samma narrativ när vi berättar om familjelivet, vilket gör det lättare för oss att vara på samma sida. Pappaledigheten har gjort oss starkare och ger bättre förutsättningar för ett fungerande äktenskap och föräldraskap i framtiden.
Jag hoppas att blivande pappor granskar kritiskt de traditionella roller som har levt vidare från generation till generation. Jag tycker att hela Finland skulle må bättre om flera pappor skulle våga vara sin släkts första hemmapappa.
– Jaan Siitonen
Skribenten arbetar som projektledare för Kielilähettiläät – Språkambassadörerna och han var ett halvt år hemma med sin dotter Ellen. Tidigare har politices magister Jaan Siitonen arbetat som politiskt sakkunnig vid Svenska Bildningsförbundet.