En reform av föräldraledigheten har trätt i kraft i höst och det blir spännande att se ifall vi kommer att se flera pappor redan i höst också på vårt familjekafé FamiljeLuckan. Studier visar att den öronmärkta ledigheten för pappor har en stor betydelse för hur stor del av ledigheten som papporna utnyttjar. Att pappor tar ut mer föräldra- och vårdledighet möjliggör att jämlikheten både i arbetslivet och hemmet ökar.
Förutom en mera jämbördig uppdelning av sysslorna och ansvaret i hemmet, visar undersökningen att föräldraledigheten möjliggör mera tid med barnet och därmed en närmare känslomässig relation mellan förälder och barn. Det i sin tur gör att barnet ser båda föräldrarna som en jämbördiga och det känns lika bra att springa till pappa när barnet behöver tröst. På så sätt gynnar ett jämlikt föräldraskap också barnet.
Pappor saknar och uppskattar kamratstöd
Jag jobbar som sakkunnig på Barnavårdsföreningens familjekafé FamiljeLuckan i Helsingfors. I mitt jobb med familjer har jag märkt att pappor vill vara närvarande för sina barn. Många föräldrar tycker om att prata om sitt barn och samtalsämnena kretsar kring mat- och sovvanor, rådgivningsbesök, dagisplaser, jobb och annat som hör småbarnsvardagen till. Men det som många pappor jag möter i mitt jobb saknar är någon att dela dessa tankar med. Saknaden av kamratstöd kommer också fram i rapporter.
En pappa uttryckte sina tankar så här:
När mitt barn skriker, vet jag att andra pappor omkring mig ser på mig med förståelse och en icke-värderande blick.
Den här känslan och osäkerheten kring att vara förstagångsföräldrar delar säker många med pappan i fråga. Många pappor saknar kamratstöd och skulle behöva dessa icke-värderande blickar som pappan ovan berättar om. En pappa jag träffade i mitt jobb, berättade att han inte kunde hitta kamratstöd även om han letat efter det.