Hoppa till innehåll
menu
Blogg

Så här stödjer du en ammande mamma

- Stöd mamman som ammar en nyfödd, så kan amningen lyckas bättre, säger Sonja Lindén som jobbar med Fixa föräldraskapet. I den här bloggen kan du läsa Sonjas bästa tips för en partner eller annan närstående till den som ammar.

Text:
Anne Nickström
Mamma som ammar nyfödd
Det kan vara knepigt att få amningen att fungera, men omgivningen kan stödja på olika sätt. Bild: Shutterstock

Hur kan en partner eller närstående stödja en ammande mamma med att få amningen att lyckas?

  • Den som ammar behöver stöd från sin omgivning för att få amningen av en nyfödd att lyckas. Som närstående kan man hjälpa till på många olika sätt. En av de viktigaste sakerna är att skapa en avslappnad miljö för mamman som ammar.
  • Oxcytocin kallas ibland också för må-bra-hormonet. Det är oxcytocin som aktiverar mjölkutdrivningen. Det här hormonet börjar produceras i våra kroppar då vi får närhet, kärlek och känner oss avslappnade. Vi blir alla avslappnade på olika sätt, men man kan till exempel be om att få massera den ammandes axlar om mamman känner att det kan hjälpa.
  • Eftersom det handlar om samma hormon som behövs vid förlossningen, så hjälper ofta liknande knep att få mjölken att komma ut från brösten. Det kan vara svårt i början att få amningen att börja löpa, men den som står mamman nära kan hjälpa till med att peppa och ge hopp.

Kan du tipsa om konkreta saker som hjälper en ammande förälder?

  • Det som kan hjälpa är att låta den som ammar få fokusera helt på bebisen då det är dags att amma. En stor hjälp är att ta hand om till exempel städning, matlagning eller byk. Att se till att den ammande får tillräckligt med mat och dricka i sig, särskilt under den första tiden, är också viktigt.
  • Här i Finland är vi inte så bra på att be om hjälp alla gånger. Jag skulle vilja uppmuntra de närstående att modigt erbjuda sin hjälp. Den praktiska hjälpen och det psykologiska stödet är båda viktiga för att få amningen att lyckas.

Hur påverkas amning av stress?

  • Stresshormonerna påverkar utdrivningen av mjölk och därför är det viktigt att minimera stressen.
  • Under den första tiden är det viktigt att vara lyhörd till mamman – någon kan älska att ha hela släkten runtom sig och andra vill ha lugn och ro i hemmet. För en partner kan det gälla att vara dörrvakt och inte släppa in allt för mycket folk. Stresshormoner gör nämligen att mjölutgivningen försvåras.

Väntar du barn eller har du en nyfödd?

Då är vårt projekt Fixa föräldraskapet något för dig. Du som har en nyfödd bebis kan få stöd i ditt föräldraskap och verktyg för en mer balanserad vardag.

Läs mer om Fixa föräldraskapet

Flaskmatning då – hur kan man bäst stödja det beslutet?

  • Ibland fungerar inte amningen, ibland vill en mamma inte amma. Då är det viktigt att personerna i närkretsen stödjer mamman oberoende av tillvägagångssätt och respekterar hennes val.

Alla har inte en partner som kan hjälpa till – hur kan man stödja en nybliven ensamförälder?

  • Det vore bra om föräldern kunde börja bygga upp sin by av närstående redan under graviditeten. Då har hen ett nätverk av vänner och familj som vid behov kan ställa upp och hjälpa till. Alltid lyckas detta inte av en orsak eller annan. Då kan man som närstående till exempel hjälpa till med att skapa en Whats app grupp med sådana som kunde hjälpa vid behov.
  • För dem som är närstående till en ensamförälder gäller det att våga boka in sig. Vaga frågor som ”behöver du hjälp?” kan vara svåra att svara på, det gäller att vara mera konkret och säga: ”Jag kan handla för dig på tisdag, vad behöver du?”. Jag skulle råda personer som har en ensamförälder i sin närkrets att erbjuda sin hjälp utan att bli tillfrågade. Men samtidigt förstås komma ihåg att respektera den nyblivna förälderns gränser.
Anne Nickström

Skribent

Anne Nickström

Anne jobbar som kommunikatör med kommunikation och marknadsföring.

+358 40 764 4759
Sonja Lindén

Ta kontakt

Sonja Lindén

Sonja jobbar inom vårt föräldrastöd. Hon har fokus på projektet Fixa föräldraskapet.

+358 50 556 6693
Tillbaka upp