Hoppa till innehåll
menu
Blogg

Då samarbetet med ex-partnern inte fungerar

Om du och din ex-partner kommer överens och kan stötta varandra blir separationen lättare för alla i familjen. Men i mitt arbete som sakkunnig på Barnavårdsföreningen har jag märkt, att det inte alltid går så enkelt till, skriver vår expert i sin bloggtext.

Text:
Erica Saarela-Holm
Frusterad man talar på telefon och döljer ansiktet i med handen.
Bild: Shutterstock

Att gå igenom en skilsmässa är en av de största kriser en förälder kan möta. Få kriser medför så många förändringar på en och samma gång som en separation gör. Förändringarna berör både föräldrarna och barnet och kan orsaka känslostormar hos alla inblandade.

Som förälder kan du känna frustration då du försöker samarbeta med din ex-partner, då hen i stället för att komma emot sätter sig på tvären.

Mitt i denna livskris ska föräldrarna försöka få den nya vardagen att fungera. Om du och din ex-partner kommer överens och kan stötta varandra blir anpassningen lättare för alla i familjen. Men i mitt arbete som sakkunnig på Barnavårdsföreningen har jag märkt, att det inte alltid går så enkelt.

Många känslor kan komma till ytan – de är okej

Som förälder kan du känna frustration då du försöker samarbeta med din ex-partner, då hen i stället för att komma emot sätter sig på tvären. Det kan också kännas som att du inte längre känner igen personen du tidigare delade ditt liv med. När förväntningarna inte uppfylls är det fullständigt okej att känna besvikelse.

Ibland kan bristerna i samarbetet efter en separation också leda till känslor som oro och till och med rädsla. Du och din ex-partner kanske inte kommunicerar alls, eller väldigt fåordigt, och inte alls om de ämnen du skulle önska. Då kan det vara svårt att veta hur barnet har det under de dagar hen inte är med dig.

Du kan också känna rädsla. Att byta mellan två hem är jobbigt och känslosamt för barnet, men avspeglar sällan hur barnet har det hos den andra föräldern. Försök lita på att den andra föräldern gör sitt bästa och tänk på de goda sidor du iakttagit i den andras föräldraskap tidigare.

Om det var du som fattade beslutet att lämna förhållandet kan det också hända att du känner skuld gentemot barnet och den andra föräldern. Skuldkänslor kan både underlätta, och försvåra samarbetet er emellan. Underlätta, eftersom du känner empati och vill förstå hur din ex-partner och barnet påverkas av situationen. Det innebär kanske att du är beredd att vara tillmötesgående och flexibel i samarbetet.

Skuldkänslorna kan bli ett hinder om de leder till att du till exempel försöker skydda ditt barn ytterligare från svåra känslor och upplevelser. Detta kan i sin tur påverka ditt samarbete med barnets andra förälder. Om skuldkänslorna styr dina beslut kan du ha svårt att formulera för dig själv och andra vad dina principer bygger på. Känner du skuldkänslor kan det bli svårt att fatta viktiga beslut kring barnets ärenden på ett neutralt sätt.

Kommunikationen – hur få den att fungera just nu?

Kommunikationen mellan er har en avgörande roll för hur ert samarbete fungerar. Det är allra svårast att kommunicera i början, direkt efter separationen. Ni båda är mitt i en kris och försöker hitta nytt fotfäste i tillvaron.

Det kan kännas som att allt den andra föräldern säger eller gör väcker starka känslor hos dig, vare sig det handlar om barnet eller nåt annat. Känslorna som uppstår gör det svårt och ibland omöjligt att fatta viktiga beslut som berör separationen och barnet.

Du hade kanske hoppats på att ni skulle kunna kommunicera, ses och lyckas hålla er neutrala inför barnet. Då ni båda är mitt inne i er egen skilsmässoprocess är det inte ovanligt att ni triggas av varandras ord eller blotta närvaro. En neutral relation kan ändå vara möjlig då tid passerat och ni kommit över den värsta krisen.

Ibland kan en separation leda till att kommunikationen inte överhuvudtaget existerar. Detta är inte alls så ovanligt och kan tillfälligt till och med vara en bra lösning. Då kan det hända att ni behöver distans till varandra. Det kan hjälpa att minimera kontakten och kommunicera enbart om det absolut nödvändiga.

Ställ er frågan: ”Hurudan kommunikation klara vi av just nu?”. Fundera på vilken kanal för kommunikation som passar bäst, vad ni ska kommunicera om, hur ni kommunicerar, hur ofta? Tänk också på att ta hänsyn till bådas behov och känslor just nu.

Vi stöder efter en skilsmässa

Du är inte är ensam – kom med i våra stödgrupper för frånskilda föräldrar. Med vår hjälp kan du se till att du och ditt barn har det möjligast bra i den nya livssituationen.

Läs mer om hur vi stöder föräldrar efter skilsmässa

Skilj på din ex-parter och på barnets förälder

När du känner frustration över att föräldrasamarbetet är jobbigt kan det vara svårt att acceptera att du inte kan påverka eller ändra på den andra förälderns beteende eller sätt att kommunicera.

Ett sätt att minska på den egna frustrationen är att se på ex-partners två olika roller: den ena rollen är din ex-partner och den andra rollen är barnets förälder. Föräldrasamarbetet underlättas av att du tänker på ditt ex som barnets andra förälder och försöker hålla fokus på vad som är bäst just för ert barn i en viss situation. Att skilja på de här två rollerna minskar på de känslor som du känner inför din ex-partner.

Kom också ihåg att låta barnet känna sina egna känslor. Skilj på barnets och dina känslor, de motsvarar inte varandra. Du och barnets andra förälder är båda de viktigaste personerna i barnets liv och personer som barnet ser upp till – det är viktigt att låta det vara så.

Vad är det som triggas i dig och vad triggar din ex-partner?

Det kan även vara till hjälp för dig att fundera på vad det är i den andra förälderns agerande, kommunikation eller personlighet som triggar i gång de jobbiga känslorna hos dig. Ju mer du är medveten om detta, desto lättare är det att stå ut med känslorna som väcks i dig. Det är då lättare att ta distans till känslan och lättare att inte tolka situationen som ett medvetet eller personligt provocerande.

Försök också fundera över vad det är i dig som triggar din ex-partner. Det underlättar ert samarbete om du försöker undvika att trigga barnets andra förälder. Det kan till exempel innebära att du funderar extra noggrant på hur du kommunicerar – hur du svarar och reagerar på det hen säger eller skriver dig.

Mitt råd till dig är att försök fokusera på ditt föräldraskap och på att ta hand om dig själv på ett sätt som gör att du känner dig nöjd med din egen tillvaro.

Situationen mellan er föräldrar kommer att ändras med tiden och det finns hopp – även om det känns svårt just nu, behöver det inte att vara svårt i framtiden.

Yksiköt-osio

Skilsmässa och bonusfamilj

Vi hjälper föräldrar och barn att bearbeta en separation i familjen. Vi stödjer också bonusfamiljer.

Läs mera om hur vi hjälper familjer!
Läs mer om vad vi kan erbjuda proffs!

Besök oss i huvudstadsregionen: Stenbäcksgatan 7 A, 00250 Helsingfors
Besök oss i Raseborg: Skillnadsgatan 15, 10600 Ekenäs
Besök oss i Åboland: Strandvägen 30, 21600 Pargas
Besök oss i Österbotten: Handelsesplanaden 12 B 20, 65100 Vasa

+358 45 139 4034
Erica Saarela-Holm

Skribent

Erica Saarela-Holm

Föräldraledig

+358 50 446 4705
Skilsmässa och bonusfamilj

Ta kontakt

Skilsmässa och bonusfamilj

Vi hjälper föräldrar och barn att bearbeta en separation i familjen. Vi stödjer också bonusfamiljer.

Läs mera om hur vi hjälper familjer!
Läs mer om vad vi kan erbjuda proffs!

Besök oss i huvudstadsregionen: Stenbäcksgatan 7 A, 00250 Helsingfors
Besök oss i Raseborg: Skillnadsgatan 15, 10600 Ekenäs
Besök oss i Åboland: Strandvägen 30, 21600 Pargas
Besök oss i Österbotten: Handelsesplanaden 12 B 20, 65100 Vasa

Tillbaka upp