Hoppa till innehåll
menu
Blogg

Sänk kraven och ta hand om dig själv – tips för trötta föräldrar

Då barnen är små kan livet kännas hektiskt. Fokuset ligger ofta på familjen och vardagen med små barn kan kännas omöjlig att pussla ihop med det övriga livet. Det är inte en svaghet att be om hjälp – utan tvärtom en styrka att kunna känna igen sina egna behov, skriver vår expert i sin bloggtext.

Text:
Åse Hensbo
Förälder och två barn med kalas kronor och en ljusröd ballong.
Hur ska man orka och klara av att vara den förälder man själv och omgivningen skulle önska att man är? Bild: Shutterstock

Vardagen kan kännas tung för var och en ibland, speciellt för dig som är förälder i en småbarnsfamilj. Som förälder har du ett stort ansvar dygnet runt och det är inte ovanligt att du känner att du inte räcker till.

Då barnen är små kan livet kännas väldigt hektiskt. Fokuset ligger ofta på familjen och vardagen med små barn kan kännas omöjlig att pussla ihop med det övriga livet. Det kan i perioder upplevas slitsamt och tungt att vara förälder – samtidigt som det motstridigt nog kan upplevas fantastiskt och underbart!

Föräldrar bemöts av flera förväntningar

Som förälder stöter du på många olika förväntningar – både från dig själv och omgivningen. Redan innan du får barn kan du ha förväntningar eller krav på dig själv om hurdan förälder du vill vara och hur den nya vardagen med en bebis kommer att se ut. Förväntningarna kan handla om allt från amning eller falskmatning, till tygblöjor och att tillreda ekologisk mat från grunden.

Som förälder stöter du på många olika förväntningar – både från dig själv och omgivningen.

Föräldrar känner ofta av förväntningar från sin partner eller familj som de också försöker uppfylla. Som småbarnsförälder har du kanske märkt att du dessutom erbjuds massvis av råd och direktiv från olika instanser.

Dessa förväntningar och krav kan ge en ökad känsla av stress och till och med otillräcklighet: Hur ska jag orka och klara av att vara den förälder jag själv och omgivningen skulle önska att jag är?

Kom ihåg att ta hand om dig själv

Det är tufft att leva upp till sina egna och andras förväntningar. Ingen klarar av att ständigt prestera och lyckas.

Det är viktigt att själv få göra saker som känns meningsfulla, avkopplande, givande och roliga.

För att orka vara den förälder du önskar, är det viktigt att du reserverar tid för att ta hand om dig själv och prioriterar dina egna behov. Det är viktigt att själv få göra saker som känns meningsfulla, avkopplande, givande och roliga.

Försök hitta tid för återhämtning. Återhämtning förstärker din resiliens och ger dig energi och ork att klara av vardagens utmaningar. Nedan följer en övning i återhämtning som du kan prova på.

Övning i återhämtning

  • Vi har alla har olika sätt och behov för återhämtning: fundera på vad som ger just dig energi.
  • Det kan handla om en liten sak som att du får njuta och dricka en kopp te för dig själv, ta en kort promenad ensam eller tillsammans med en kompis.
  • Välj en sak som ger just dig energi och skriv in det i din kalender för den kommande veckan.
  • Kom ihåg att återhämtning inte ska kännas som en prestation eller något du jämför med hur andra gör. Det ska vara något du gör för dig själv.

Det är okej att be om hjälp

Det är viktigt att våga prata om att man inte alltid orkar med vardagen i en barnfamilj – det ökar acceptansen för att be om hjälp från omgivningen.

Det råder en tanke i vår kultur att vi ska klara oss själva.

Föräldrar i Finland känner sig ensamma i sitt föräldraskap. Det kan kännas svårt att be om hjälp för att få egen tid eller också finns det ingen hjälp att få. I dag är nätverket runt familjerna mindre än under tidigare generationer. Samtidigt råder det en tanke i vår kultur att vi ska klara oss själva.

Det är okej att säga högt att du inte klarar allt själv.

Ifall du inte har så stort familjenätverk runt dig, kan du be en vän hjälpa till ibland. Kanske kan ni turvisas om att ta hand om varandras barn. Ni kan prova med korta stunder så att belastningen inte blir för stor.

Sänk kraven och ta vara på små stunder

Genom att sänka kraven och fundera på vad som egentligen är viktigt i vardagen kan du försöka skifta fokus från de små detaljerna till större helheter. Du kan fundera på vilka principer i er familj som är nödvändiga att jämt hålla fast vid och vilka du kan släppa taget om. Ibland kan det vara värt att bryta någon princip för att underlätta vardagen för dig själv och familjen. Det kan till exempel handla om att gina vid matlagningen och köpa färdig mat.

Om du har en hektisk vardag kan du medvetet försöka varva ner och ta vara på de små stunderna då du kan vila. Ni kan till exempel ha en myskväll tillsammans med barnen framför TV:n då du också får vila.

Ett sista tips är även att fokusera på det positiva i din vardag. Kan du innan du somnar återkalla i minnet en sak som hänt under dagen som du tycker kändes bra? Ibland räcker lite långt.

Åse Hensbo

Skribent

Åse Hensbo

Åse jobbar i Raseborg. I sitt arbete hjälper hon föräldrar och barn med fokus på stöd efter skilsmässa.

+358 50 473 0205
Tillbaka upp