Hoppa till innehåll
menu
Blogg

Sommarens fester med barn – 7 tips för föräldrar

Valborg, studentfest, bröllop och släktkalas med småbarn – känner du pulsen stiga? Efter en lång period av hemmaliv under pandemin kan det kan kännas utmanande att rusta i väg hela familjen på sommarens fester. Här kommer sju tips skrivna av våra experter.

Text:
Johanna Nystrand Johanna Salo
Festande barn som sitter vid ett långbord omgivna av ballonger
Bild: Shutterstock

Bjuden på fest med familjen i sommar? Efter en lång pandemi kan det kännas ovant att bege sig ut bland folk – både för barn och föräldrar.

Fasar du för att ditt barn inte kan bete sig under festen – börjar gräla med sitt syskon, får ett känsloutbrott framför morföräldrarna eller blåser ut ljusen i tårtan före födelsedagsbarnet?

Situationer utanför hemmet skapar stress för många föräldrar. Genom att förutse vad som komma skall och planera hur du hanterar svåra situationer kan du känna att du har en större kontroll över situationen.

Här följer sju tips inför vårens och sommarens festligheter tillsammans med ditt barn:

  • Tala om för barnet vart ni är på väg och vad som kommer att hända på festen. Berätta hur du förväntar dig att barnet ska uppföra sig och vad som är tillåtet på stället ni ska besöka.
  • Koncentrera dig på att uppmärksamma det goda beteendet genom att berömma och uppmuntra. Tacka barnet eller ge beröm när barnet gör som ni kommit överens om. Barnet får en känsla av att lyckas vilket gör att barnet sannolikt kommer att agera på samma sätt även i fortsättningen.
  • Om ni är två föräldrar som deltar i festen kan ni turas om att vara ansvariga för barnet. Kom på förhand överens om att till exempel turvis dricka en kopp kaffe i lugn och ro – på så sätt får ni båda en chans att njuta av festen och byta några ord med andra gäster.
  • Ta med något som barnet kan sysselsätta sig med under festen, leksaker, en målarbok eller annat som hen tycker om. Vid behov kan du packa med egen mat eller ett mellanmål.
  • Om ni är på besök till ett ställe där det inte bor barn kan det vara värt att be värden lyfta sköra föremål upp på den översta hyllan, så att du själv också kan koppla av och njuta mer av festen.
  • Då det börjar bli dags att gå: förbered barnet på att avsluta sin lek eller det som hen har på gång. Då hinner barnet vänja sig vid tanken att börja åka hemåt och hinner avsluta leken, vilket gör hemfärden lite smidigare.
  • Och sist men inte minst – ha det roligt, en avslappnad stämning smittar av sig! När du som förälder berättar åt ditt barn hur hen ska agera i olika situationer, förbereder och uppmuntrar barnet när hen gör rätt är sannolikheten större att barnet ska agera som du önskat. Då ni har gemensamma spelregler och talar igenom situationen på förhand, är det lättare också för dig att koppla av.
Johanna Nystrand

Skribenter

Johanna Nystrand

Johanna jobbar i Österbotten med att stödja föräldrar i att bemöta barns utmanande beteende.

+358 50 574 8768
Johanna Salo
Johanna Salo

Johanna jobbar i Österbotten och stödjer föräldrar i vardagens utmaningar.

+358 50 566 9241
Tillbaka upp