Hoppa till innehåll
menu
Nyheter

Deltagare i Föräldrawebben: Jag vill få bort tjatet och gnället och få in mer positiv anda

Föräldrawebben är en kostnadsfri webbkurs som hjälper föräldrar att skapa en bättre relation till sin tonåring. Deltagarna i kursen svarade på varför de sökt sig till Föräldrawebben och vilka utmaningar de upplever som tonårsföräldrar i vardagen.

Text:
Nina Lindblom
Vanhempi ja teini-ikäinen konfliktitilanne.
Bråkar och grälar du mycket med din tonåring? Under den fortgående nätkursen Föräldrawebben utvecklar du en bättre relation med din tonåring. Bild: Shutterstock

På Barnavårdföreningen har hundratals föräldrar tagit del av kursen Föräldrawebben sedan den kickade i gång för fem år sedan.*)  

Deltagarna i kursen är föräldrar till tonåringar som önskar mer stöd och en lugnare vardag: 

– Jag skulle vilja ha en mer balanserad vardag utan så mycket drama, konflikter och stora känslor. Jag vill också vara en bra mamma som kan stöda och vara uppmuntrande i den tid som är omskakande för barnet. Jag vill ha en bra relation med tonåringen, säger en förälder om varför hen väljer att delta i vår nätkurs Föräldrawebben.  

Deltagarna kan påbörja och slutföra kursen enligt sin egen tidtabell och gå igenom avsnitten i den takt det passar dem bäst. Varje avsnitt har ett tema som hjälper deltagarna att reflektera över familjens situation. Våra familjeguider från Barnavårdsföreningen stöder föräldrarna under hela kursen. 

Jag vill bidra till en positiv stämning hemma och vara en trygg hamn för henne.  — Förälder om sin tonåring och önskan att finnas där för henne

Föräldrawebben - nåt för dig?

Föräldrawebben är en kostnadsfri nätkurs för dig som vill utveckla en bättre relation med din tonåring.

Läs mer och anmäl dig till Föräldrawebben

Tonårstiden kan innebära utmaningar för både föräldern och tonåringen 

En förälder som deltagit i Föräldrawebben beskriver hur relationen med barnet förändrats då hen kommit in i tonåren:   

– Vi har en bra relation men eftersom tonåren för med sig mycket nytt för båda parterna så vill jag att vi även i fortsättningen ska ha en bra relation. Alla delområden i den här utbildningen är relevanta och viktiga.  

Som förälder kan det vara en utmaning att hålla sig lugn i en miljö där tålamodet ständigt testas. Föräldrawebben hjälper föräldrar att hitta verktyg som går att tillämpa i situationer då utmaningarna dyker upp. Under kursen får föräldern bland annat ta del av uppgifter som kan göras hemma och tillämpas konkret så att stämningen hemma förändras.  

*) Föräldrawebben är utvecklat av Karolinska institutet och ett universellt program som bland annat Barnavårdsföreningen erbjuder.   

Föräldrar har deltagit i Föräldrawebben för att:

  • få mer verktyg i vardagen
  • kunna handskas med konflikter
  • skapa en bättre relation och stämning hemma
  • bli mer samspelt med tonåringen
  • förstå hur det är att vara tonåring idag.
Nina Lindblom

Skribent

Nina Lindblom

Nina jobbar som kommunikationsassistent. Hon har fokus på projektet Fixa föräldraskapet.

+358 50 556 1238
Tillbaka upp