Hoppa till innehåll
menu
Pressmeddelanden

Svenska Hörnan firar Helsingfors Pride

Samarbetsgruppen Svenska Hörnan ordnar en temadag den 2 juli i samband med Helsingfors Pride. Programmet består av paneldiskussioner, filmvisning, sagor och en burleskshow.

Svenska Hörnan firar Helsingfors Pride -artikelms bild

Helsingfors Pride firas traditionsenligt veckan efter midsommar. Eftersom vi fortfarande lever med och i en pandemi, kommer programmet i år att se lite annorlunda ut. Den stora paraden och parkfesten som vanligtvis varit veckans höjdpunkt ordnas inte i år. Istället ordnar Regnbågsankan en småskalig picknick vid Ursins klippor lördagen den 3 juli från klockan 13. Alla är välkomna att ta med sin egen picknickmat och delta i ett kravlöst sommarhäng.

Dagen innan picknicken ordnar Svenska Hörnan program på Luckan i Helsingfors, Georgsgatan 27. Madame Dickldoo kommer att läsa sagor för de allra minsta tidigt på förmiddagen. Senare pratar vi om vem som har rätt att känna begär och vara kåt och i en annan diskussion går vi igenom var Finland står i förhållande till transpersoners rättigheter.

En stadsvandringsfilm där fyra finlandssvenskar berättar om viktiga queera platser i Helsingfors kommer att ha premiär. I filmen medverkar författaren Kaj Korkea-aho, forskaren och författaren Rita Paqvalen, Helsingfors stadsfullmäktigeledamot Silja Borgarsdóttir Sandelin och blivande skådespelaren Willjam Fagerström.

I slutet av kvällen blir vi underhållna av formidabla burleskartister som ger sitt allt för att vi ska få en fantastisk prideupplevelse.

Alla programpunkter kommer att strömmas via Youtube men det finns också möjlighet att delta på plats. Förhandsanmälan krävs till alla programpunkter. För tillfället har vi möjlighet att ta in 40 personer till varje programpunkt.

Svenska Hörnan följer myndigheternas rekommendationer om handhygien och säkerhetsavstånd. 

Svenska hörnan är ett samarbete mellan finlandssvenska organisationer som arbetar för HBTQIA-personers rättigheter och består av: Barnavårdsföreningen, Finlands Svenska Skolungdomsförbund, Folkhälsan, FDUV, Krisjouren för unga, Luckan, Regnbågsankan, SAMS – Samarbetsförbundet kring funktionshinder och Steg för Steg.

Tillbaka upp