Hoppa till innehåll
menu
Nyheter

Workshop för unga med skilda föräldrar

Är du 13–17 år och har skilda föräldrar? Saknar du sommarjobb men vill ha något meningsfullt att göra under en vecka? Kom då med på vår workshop i Helsingfors eller Karis. Du får en chans att bearbeta dina egna upplevelser, träffa andra unga och tillsammans skapa nytt material för andra i samma situation.

Text:
Anna Alenius
Någon sprejar ordet "Lilly" i graffiti på en vägg
Bild: Shutterstock

Den första workshoppen hålls i Karis den 6–9.6 och den andra i Helsingfors den 13–16.6. Under workshopen i Karis får du vara med om att skapa graffiti. I Helsingfors är du med om att skapa ett datorspel som kan hjälpa andra vars föräldrar skilt sig.

Det är gratis att delta och som tack får du lunch varje dag. Dessutom får du ett presentkort och ett arbetsintyg. Går du i gymnasier kan du också få workshoppen godkänd som en kurs, genom att göra två tilläggsuppgifter.

Tidigare år har deltagarna berättat att det allra viktigaste ända har varit att få träffa andra i samma situation och tala om hur det kändes efter att föräldrarna skildes.

Jag skulle absolut rekommendera workshoppen till alla som har gått igenom en skilsmässa. Vi gjorde övningar som fick mig att tänka igenom skilsmässan från olika vinklar. Jag fick tid att faktiskt processa vad som hänt. Det fick mej också att inse att det inte bara är min familj som har en ”konstig boendesituation” utan att alla gör på lite olika sätt.
– 16-årig deltagare

Jag lärde mig nya sätt att tänka, om hur andra människor känner sig och hur jag kan må bättre.
– 13-årig deltagare

Vi på Barnavårdsföreningen har ordnat workshops för unga med föräldrar som separerat flera somrar i rad. Du kan delta i workshoppen oberoende av om dina föräldrar separerat nyligen eller för länge sedan.

 

Deltagarna blir varje dag bjudna på lunch. Bild: Barnavårdsföreningen

Materialet som tonåringarna tagit fram har vi använt i vårt arbete med unga vars föräldrar har skilt sig. Under tidigare år har det bland annat skapats en podcast och casekort för professionella. Ungdomarna har också gjort en spellista med musik som de själva fått tröst av då det varit tungt.

Många tidigare deltagare har uppskattat att de under workshopparna fick vara kreativa och skapa något som andra kan ha hjälp av.

Det kändes härligt att kunna få tillverka ett material som kan stötta andra som går igenom samma sak som jag gått igenom.
– 16-årig deltagare

Läs mer om workshopparna och anmäl dig: 

Workshoppen i Helsingfors arrangeras i samarbete med ykesskolan Prakticums spelproduktionsutbildning och deras studeranden. I Karis samarbetar vi med Uncan.

Om det finns något du funderar på kan du skriva eller ringa till oss! Åse svarar på frågor om workshoppen i Karis och Ellen om workshoppen i Helsingfors.

Ta kontakt så berättar vi mer!

Åse Hensbo
Åse Hensbo

Åse jobbar i Raseborg. I sitt arbete hjälper hon föräldrar och barn med fokus på stöd efter skilsmässa.

+358 50 473 0205 Svenska, finska och engelska
Anna Alenius

Skribent

Anna Alenius

Anna är kommunikationschef och ansvarar för organisationens kommunikation och marknadsföring.

+358 40 528 8965
Tillbaka upp