Hoppa till innehåll
menu
Nyheter

Ett nytt år med flera barn på Drumsö eftis

Barnavårdsföreningens eftis håller från och med augusti i år till i S:t Jakobs kyrkas nyrenoverade utrymmen. Barnavårdsföreningen har ett gott samarbete med både skolan och församlingen på Drumsö och ledarna ser framemot ett år med utflykter, aktiviteter och nya möjligheter.

Text:
Anne Nickström
Jasmin Sullivan och Maria Ekström-Alfthan utanför St Jakobs kyrka på Drumsö.
Jasmin Sullivan (till vänster) är platsansvarig på Drumsö eftis för Johannes församlings utrymmen. Maria Ekström-Alfthan i sin tur är ansvarig ledare för eftermiddagsverksamheten på Drumsö.

Barnavårdsföreningens eftis på Drumsö har utvidgat med 40 platser från och med skolstarten i augusti 2023.  Från att ha erbjudit eftermiddagsverksamhet för 74 barn, erbjuder Barnavårdsföreningen verksamhet nu för cirka 110 barn på Drumsö. Alla svenskspråkiga barn på Drumsö kommer nu att erbjudas samma möjligheter till eftermiddagsverksamhet.

– Eftis är ett ställe där det är roligt, säger Maria Ekström-Alfthan, ansvarig ledare på Drumsö eftis. Ekström-Alfthan jobbar på Barnavårdsföreningens eftis för tredje året i rad.

–  I år satsar vi på sociala relationer och rörelse, berättar Ekström-Alfthan. Vi är mycket ute, vi ritar och målar. Den fria leken är också jätteviktig. Vi går på utflykter, i dag ska vi gå till Casinostranden med barnen.

- Vi bygger kojor, och barnen får använda sin fantasi, säger Maria och Jasmin som visar runt på Drumsö eftis bakgård. Skogen öppnar sig bakom kyrkans byggnader.

”Jättefin skog och lekplats bakom kyrkan”

Eftisverksamheten i skolan fortsätter, men nu håller Barnavårdsföreningens eftis också till i S:t Jakobs kyrkan. Jasmin Sullivan är platsansvarig för Drumsö eftis nya utrymmen i församlingen. Hon berättar att årskurs två flyttade in i de nya utrymmena, på grund av att den gruppen var mindre och det kändes tryggare för ettorna att stanna kvar i skolmiljön som kändes bekant för dem.

– Vi har tre utrymmen inne och de är nyrenoverade, berättar Sullivan. Kyrkans bakgård har en jättefin skog och lekplats.

– Årskurs två trivs här och de älskar skogen, säger berättar Ekström-Alfthan. Inte en enda har sagt att de vill bli på skolan, tvärtom, det här är deras rätta plats.

När de ansvariga ledarna får frågan varför de trivs på Barnavårdsföreningens eftis ger de samma svar:

– Barnen och personalen har fått mig att stanna, vi har ett huippu gäng här! säger Ekström-Alfthan.

– Jag instämmer med Mia att det är personalen och att jag älskar att jobba med barn, säger Sullivan.

Gott samarbete med skolan och församlingen

– Vi har lärt känna varandra och rutinerna, nu sätter verksamheten i gång, säger Isabella Franck, chef för eftermiddagsverksamheten på Barnavårdsföreningen. Vi har ett gott samarbete med skolan och församlingen. Alla förutsättningar att erbjuda kvalitativ verksamhet för de minsta skolbarnen på Drumsö – vi ser framemot ett bra år med flera barn.

Verksamheten på Barnavårdsföreningens eftisar finansieras av Helsingfors stad och Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne.

Barnavårdsföreningen tog över verksamheten i församlingens utrymmen från och med hösten 2023.
Anne Nickström

Skribent

Anne Nickström

Anne jobbar som kommunikatör med kommunikation och marknadsföring.

+358 40 764 4759
Tillbaka upp