Hoppa till innehåll
menu
Blogg

5 + 1 tips för en kreativ daghemsmiljö

Barn ska få uttrycka sig musikaliskt, visuellt, verbalt och kroppsligt på daghemmet. Att uppleva och uttrycka konst har många positiva effekter på barn, det främjar barnens förutsättningar för lärande, sociala färdigheter och positiva självbild. Läs våra tips på hur du kan skapa en kreativare miljö på daghemmet!

Text:
Gästskribent
5 + 1 tips för en kreativ daghemsmiljö -artikelms bild

Konst har flera positiva effekter på barn. Ändå visar en ny rapport finns det flera brister i konstfostran på daghemmen.

Estetiska och inspirerande lärmiljöer, mångsidigt material samt tillräcklig handledning uppmuntrar barn att bekanta sig med många olika uttrycksformer.

5 + 1 tips för en kreativare lärmiljö på daghemmet:

  1. Lyssna på vad barnen tänker och tycker!
    Lärmiljöerna finns till för barnen och de ska planeras och utföras tillsammans med dem. Barnets perspektiv, intressen och behov ska vara i fokus då lärmiljöerna planeras. Var inte heller rädd för att ändra och forma om de miljöer som uppstått!
  2. Locka till självständighet!
    Då barnen får använda sitt kreativa tänkande till att själva planera vad som kan skapas av ett visst material, utvecklas deras förmåga att tänka och lära sig.Barnets självständighet uppmuntras om materialet är tydligt framsatt och med en lämplig mängd material på varje hylla eller i varje låda. Bilder ger materialen en tydlig, egen plats och bilderna hjälper barnen att ta åt sig av materialet och städa undan efter sig.
  3. Uppmuntra till drama, teater och musik!
    Bygg en scen – materialet vid scenen kan variera från instrument till maskeradkläder och handdockor.Även instrument kan finnas tillgängliga för barnen, så att de inte behöver fråga en vuxen för att kunna musicera. Personalen på Barnavårdsförenigens daghem har upplevt att det fungerar bra att ha instrumenten tillgängliga men att det är viktigt att presentera varje instrument och lära barnen hur man spelar på dem.
  4. Inget rätt eller fel.
    Ett utforskande material är ett material där det inte finns något rätt eller fel. Man behöver inte veta vad det ”ska bli” och materialet kan användas om och om igen.Duplo, Lego, kuddar av olika former, Geomag, Regnbågsklossar, Noppers, Jolly Heap, Brio Builder, Multilink, plusplus, Magna Tiles, Polydron, Zoob, Quadrilla, Clics är exempel på utforskande material – ja, listan kan bli hur lång som helst.Utbudet av bygg- och konstruktionsleksaker är väldigt stort men man kan även göra eget byggmaterial av till exempel papprullar och återvinningsmaterial.
  5. Skapa eget material!
    En låda med okokt spagetti och olika formers pasta är exempel på själv skapta utforskande material. Barn kan till exempel gilla att trä spagetti genom pasta som är som ett rör.Ett annat exempel på självskapt material är plastflaskor fyllda med vatten eller olja och glitter och paljetter. Detta material är spännande att skaka på och se hur glittret rör sig i flaskan.På ett daghem får barnen undersöka i vilka material papiljotter fastnar och skramla på burkar med olika innehåll.
  • + 1. Gör er egen modellera!

    Recept på modellera:

    5 dl vetemjöl
    2 dl salt
    3 msk vinsyra eller citronsyra
    5 dl kokande vatten
    2,5 msk olja
    Livsmedelsfärg

    Gör så här:

    Blanda mjöl, salt och vinsyra i en bunke. Tillsätt kokande vatten och olja och rör om tills du har en deg.
    Låt svalna i ca 10 minuter och knåda degen slät.
    Färga med livsmedelsfärg.
    Förvara i en tätt försluten burk.

Skribent: Cecilia Jaakkola, har tidigare jobbat på Barnavårdsföreningen

Gästskribent

Skribent

Gästskribent
Tillbaka upp