Hoppa till innehåll
menu
Blogg

Hej lilla du, välkommen till daghemmet

Du har aldrig varit här förut, men vissa saker känner du säkert igen. Hemma har ni kanske också en liten matta framför ytterdörren? Dina målningar uppsatta på väggen? Eller kanske ett halvfärdigt slott byggt av klossar? Välkommen - du har nu stigit över tröskeln till daghemmet och här ska du spendera en stor del av dina dagar.

Hej lilla du, välkommen till daghemmet -artikelms bild

Trygga vuxna

Det är några saker jag vill berätta för dig, saker som du kommer att få ta del av här på daghemmet. Sådant som vi vuxna som jobbar här tänker på varje dag. För att du ska känna dig trygg är din relation till oss vuxna viktig. Du ska känna att det finns tillit mellan dina föräldrar och oss här på daghemmet. Vårt gemensamma uppdrag är ditt bästa.

Du har rätt att få uppleva att vi vuxna i din närhet är trygga. Du ska kunna berätta åt oss om du känner dig ledsen eller ivrig, om du bråkat med en kompis eller lärt dig något nytt eller om du i dag skulle vilja prova på att klättra högst upp i klätterställningen.

Allt du berättar, tycker och tänker är värdefullt, och vi tar dina tankar på allvar. Du ska få känna att vi vuxna som finns runt omkring dig är närvarande, att vi ser och hör just dig.

Värdefullt att vara olika

På ditt daghem blir du blir bemött med genuint intresse. Du ska få känna dig uppmärksammad och viktig varje dag. Du ska få känna dig trygg i den du är och det du gör.

Du har rätt att vara precis som du vill vara och du ska få möjlighet att utveckla och utforska olika egenskaper, oberoende om du är flicka eller pojke, var du bor eller hur din familj ser ut. Du kommer att märka att människor är olika, och att du inte är på ett visst sätt. Vi vuxna uppmuntrar och utmanar dig. Vi lär dig fundera på saker från olika perspektiv.

Du ska få känna dig ledsen, glad, lugn, busig arg och försiktig. Inga känslor är farliga eller otillåtna. Här behöver du inte dämpa det du känner. Du har rätt att vara det aktiva, nyfikna eller viljestarka barn du är.

Det du också kommer att märka, att vi uppskattar att ni barn är olika och tänker på olika sätt. Ibland kan det vara svårt att komma överens med många andra barn och därför finns vi vuxna med er i gruppen. Vi vuxna finns här för att stödja er.

Du är delaktig

Du har rätt till att känna dig delaktig, att du hör till vår  gemenskap. Du har också rätt att känna dig delaktig för att du är en människa, precis som vi vuxna är. Du är inte ett barn som ska växa och bli hel – du är, här och nu. Som barn har du lika stor rätt till den här världen som vi vuxna har.

Om några år slutar du här på daghemmet och fortsätter din väg vidare i livet. Du kommer vara redo för den världen, du har fått de verktyg du behöver. Du har lust att lära dig mer, du uppskattar dina vänner och människor omkring dig och känner dig delaktig i vårt samhälle.

När du lämnar oss för nya äventyr, hoppas vi att du vet att du är viktig precis som den du är.

Text: Amelie Lund och Laura Johansson, båda lärare inom småbarnspedagogik

Tillbaka upp