Hoppa till innehåll
menu
Blogg

Jag blev inte mamman jag trodde att jag skulle bli…

... men jag vill ändå tro att jag är en bra mamma på mitt sätt. Det har inte alltid varit lätt, men de här tolv åren är de bästa som hittills hänt mig, skriver en mamma i vår blogg.

Mamma och tre barn busar i sängen
Bild: Shutterstock

I år fyller min äldsta  tolv år och jag kan konstatera att jag börjar ha en hel del erfarenhet av att vara förälder. Under mina år som mamma har jag upplevt mycket. Jag har gråtit av trötthet, jämfört mig med andra, känt mig för lite och ibland för mycket. Jag har skapat fina minnen med mina barn och fått se dem växa och utvecklas. Jag har skrattat med mina barn och bråkat med mina barn.

Det har inte alltid varit lätt men de här tolv åren är de bästa som hittills hänt mig.

Jag vill så gärna göra rätt som mamma

Under mina år som mamma har jag ofta funderat på om jag gör rätt eller om jag borde ändra på något eller göra på ett annat sätt. Ibland har det känts tungt just för att jag ju så gärna vill göra ”rätt” och vara en så bra förälder det bara går – men på samma gång är det svårt att veta vad som är rätt.

Det viktigaste är att jag vet att jag har gjort mitt bästa för att mina barn ska växa upp och blir någorlunda hela, trygga och lyckliga personer. Att barnen blir starka i sig själva och att de kan se tillbaka på sin barndom och ha fina minnen. Minnen av en mamma som älskat dem och gjort sitt bästa.

Om jag ska beskriva mig som mamma ...

  • Jag är mamman som behöver tysta stunder för mig själv med jämna mellanrum.
  • Jag är mamman som saknar mina barn när de sover hos sin mormor en natt.
  • Jag är mamman som visar alla mina känslor för mina barn och uppmanar dem att göra det samma – jag skrattar, gråter och kramar dem hårt.
  • Jag är mamman som tycker att popcorn kan vara ett okej mellanmål ibland och som serverar hot dog till middag lite för ofta bara för att jag inte har lust att koka en näringsrik fisksoppa som ingen ändå äter.
  • Jag är mamman som hellre ser en film med barnen än går på vandring med dem.
  • Jag är mamman som scrollar på Instagram och ser vad alla andra gör med sina barn och som ibland får en liten klump i magen för att jag inte gör allt det. Fast jag vet att det ”perfekta”, bara är den ena sidan av att vara förälder.
  • Jag är mamman som inte försöker visa att livet med barn är underbart precis varje dag, men som också gärna håller fram att det är ganska härligt med barn.

Jag kan skatta mig lycklig

Med jämna mellanrum påminner min egen mamma mig om att jag som liten alltid sagt att jag ska ha åtminstone ett dussin barn när jag blir stor. Hur tänkte jag där, kan jag fråga mig själv nu.

I dag kan jag skatta mig lycklig att ha fått tre fina barn. Och det räcker. Det är det jag räcker till.

Mamma till tre

Vi stödjer föräldrar

Som förälder kan du vara bekymrad över ditt barn eller ditt föräldraskap av många olika orsaker. Vi hjälper gärna din familj att hitta metoder som underlättar er vardag också i utmanande livssituationer.

Läs mer om vår utbud för föräldrar!
Tillbaka upp