På Tjejvillan har vi under hösten valt att uppmärksamma temat Girl’s girl. En girl’s girl är en tjej som lyfter och peppar andra tjejer, hon står emot all form av diskriminering och ger plats för andra. På Tjejvillan vill vi lyfta upp vikten av att stöda varandra – det skapar en starkare gemenskap flickor emellan och stärker deltagarnas självkänsla.
En girl’s girl är en tjej som lyfter och peppar andra tjejer, hon står emot all form av diskriminering och ger plats för andra.
På Internationella flickdagen den 11 oktober uppmärksammas flickors rättigheter och utmaningar runtom i världen. Flickdagen ger oss vuxna en chans att reflektera över hur vi kan förstärka barns och ungas självkänsla och mående. Under Flickdagen i år vill vi uppmana alla vuxna att vara en riktig girl’s girl – att peppa och stöda barn och unga, men också bli mer medvetna om det sätt vi pratar även om oss själva.
Öva på positivt självprat
Barn och unga påverkas av allt de hör och ser omkring sig. Vi som jobbar på Tjejvillan har märkt att våra deltagare kan prata i en negativ ton om sig själva och är emellanåt väldigt självkritiska i sina utsagor. De höga krav som ställs på barn och unga reflekteras i deras prat och kritiken riktas både mot prestationer, kropp och förmågor.
Ett negativt självprat – det vill säga sättet hur man talar om sig själv – sprids inom kompisgrupperna bland de unga. Vi har lagt märke till att barn och unga ibland talar negativt om sig själva för att passa in och bli accepterade – denna jargong verkar vara förväntningen i gruppen och ingen vill ju riskera att bli utanför.
Som föräldrar och vuxna kan vi hjälpa barn och unga att bygga en positivare syn på sig själva och sina förmågor genom att också vända blicken inåt – hur vi pratar vi om oss själva?
Om vi väljer att försöka prata i en positivare ton har det har en direkt inverkan på barnen och bidrar till att skapa en stödande uppväxtmiljö. Om vi vuxna däremot ständigt trycker ner oss själva och uttrycker ett missnöje mot till exempel vårt eget utseende eller våra förmågor, ger vi en modell av ett negativt självprat. Även om inte kritiken är riktad direkt mot barnen, har det en inverkan på deras uppfattning om vad som är ett accepterat sätt att prata i sociala sammanhang. Det kan också leda till att barn börjar tro att negativt självprat är ett sätt att få bekräftelse av andra och bli accepterad.
Som föräldrar och vuxna kan vi hjälpa barn och unga att bygga en positivare syn på sig själva och sina förmågor genom att också vända blicken inåt – hur vi pratar vi om oss själva?
Vi omges av ständiga intryck från sociala medier och det är lätt för vem som helst av oss känna sig otillräcklig och börja jämföra sig med andra. Det bild- och videomaterial vi blir utsatta för inverkar vår uppfattning om vad vi anser är normalt, vilket kan gälla både utseende och kroppsideal. Det är vår vuxnas ansvar att också lära barn och unga att vara kritiska gentemot det innehåll som de ser på sociala medier.
Tips på hur prata om kropp och mat med barn och unga
Hur vi vuxna pratar om våra egna kroppar och kroppens relation till mat spelar en roll i barnens utveckling av en hälsosam självbild och sunda matvanor. Här kommer några tips som kan hjälpa oss vuxna att prata om kropp och mat med barn och unga.
Hjälp gärna barnet att förstå att alla kroppar ser olika ut och att det är normalt och vackert. Berätta att kroppar kommer i alla former och storlekar, och att varje kropp är unik och värdefull. Undvik negativa kommentarer om din egen kropp eller andras, för inte smitta av dina tankar till barnet.
Fokusera på kroppens styrkor och funktioner snarare än utseende. Främja en hälsosam relation till mat genom att undvika att dela in maten i bra och dålig. Prata i stället om hur maten ger oss energi och styrka och gör oss att må bra. I stället för att prata om vikt kan ni tala om hälsan som helhet, om de sakerna som får barnet att må bra och ta hur man kan ta hand om kroppen.
Det handlar inte om att undvika att tala om svåra saker – misslyckanden, missnöjen eller svårigheter – inför barnen. Snarare handlar det om hur vi pratar till barnen om dem. Genom att visa att misslyckanden är en naturlig del av livet och att vi kan acceptera oss själva trots dem, hjälper vi barn och unga att bygga en positiv självbild.
Tar du emot vår utmaning – att den här Flickdagen peppa barnen och unga, men också komma ihåg att säga något positivt om dig själv? Genom att träna på de här sakerna kan du bidra till att bryta ogynnsamma mönster och negativa tankar barnet har om sig själv och andra.