Hoppa till innehåll
menu
Blogg

Så hanterar du tonåren – tipsen varje förälder behöver

Att navigera genom tonåren är inte alltid lätt, varken för tonåringen själv eller föräldrarna. Här kommer våra experters bästa tips för att föräldrar – att förstå och kunna stöda sin tonåring.

Text:
Johanna Nystrand Jennifer Dalgren
Så hanterar du tonåren – tipsen varje förälder behöver -artikelms bild
Bild: Shutterstock

Tonårstiden är en intensiv period fylld av förändringar. Tonåringar jämför sig med sina jämnåriga, har ett starkt behov av att passa in och letar efter sin plats. Under puberteten sker  den fysiska utvecklingen snabbare än den psykiska utvecklingen, vilket kan göra att tonåringen kan se mer vuxen ut än vad hen egentligen är. Detta kan medföra utmaningar för omgivningen, och som förälder kan det vara svårt att komma ihåg att tonåringens hjärna fortfarande är i utveckling.

Att navigera genom tonåren är inte alltid lätt, varken för tonåringen själv eller föräldrarna. Här kommer våra experters bästa tips för att föräldrar – att förstå och kunna stöda sin tonåring:

1. Spendera tid tillsammans med din tonåring

  • Prioritera tid tillsammans, det lägger grunden för en bra relation mellan er. Familje- och arbetslivet kan göra det svårt att hitta tid tillsammans, men försök nappa på tonåringens egna initiativ. Visa intresse för tonåringens fritidsintressen, chilla tillsammans eller låt tonåringen komma med förslag på vad ni kunde göra tillsammans.
  • Tonåringar har en förskjuten dygnsrytm vilket gör att de ofta piggnar till mot kvällen och vill prata sent mot natten.

2. Ge positiv uppmärksamhet och beröm

  • Kom ihåg att tonåringen fortfarande behöver sina föräldrars positiva uppmärksamhet, trots att det kanske inte alltid verkar som att förälderns åsikter spelar lika stor roll.
  • Ge även beröm för sådant som kanske känns självklart. Beröm har många fördelar, till exempel ökar det tonåringens självkänsla, förstärker förnuftigt beteende, ger en större handlingskraft och förebygger psykisk ohälsa. Dessutom förbättrar beröm relationen er emellan.
  • Var tydlig då du berömmer din tonåring och berätta vad det är du uppskattar. Säg till exempel: ”Tack för att du har plockat i diskmaskinen” eller ”Jag blev glad att du kom och äta middag med oss”.

3. Var medveten om ditt kroppsspråk och röstläge

  • Tänk på att din tonåring kan vara bra på att läsa av ansiktsuttryck, ditt kroppsspråk och ditt röstläge. Tonåringar tolkar och reagerar ofta starkare på icke-verbal kommunikation än vad vi vuxna gör. De är bra på att läsa av blickar, mimik och tonläge – och redan ett neutralt ansikte kan tolkas som ett tecken på missnöje. Ett vänligt ansiktsuttryck gör att du lättare når fram med budskapet till din tonåring.

4. Våga sätta gränser

  • Gränser är viktiga och skapar trygghet för barn i alla åldrar. Kom gärna tillsammans överens om de gränser som gäller i er familj, på så sätt kan du undvika en del konflikter.
  • Gränser finns inte bara till för att begränsa utan också för att underlätta livet tillsammans. Tydliga gränser hjälper alla i familjen att göra rätt och lyckas. Det kan handla om gränser kring hemkomsttider, skärmtid eller rusmedel.

5. Men konsekvenserna då?

  • Ibland kan det behövas konsekvenser, men när du lägger en god grund för gemensamma spelregler behöver du använda färre konsekvenser. Tid tillsammans, beröm och positiv uppmärksamhet minskar på negativa påföljder.
  • När en förälder och en tonåring har en god relation blir förälderns besvikelse en tillräcklig konsekvens av tonåringens oönskade beteende. Om du behöver ge en konsekvens, tänk på att den inte ska vara ett straff, utan ett sätt att hjälpa tonåringen att lyckas i framtiden.

6. Tonåringen har starka känslor – hjälp hen hantera dem

  • Hjälp tonåringen hantera sina känslor. Eftersom tonåringar har starka känslor är det vår vuxnas uppgift att hjälpa tonåringen att hantera de svåra och glädjas med de goda.
  • Genom att du själv strävar efter att hålla dig hjälper du tonåringen att lugna ner sig. Visa också förståelse och ge utrymme för tonåringen känslor, på så sätt bemöter du dem utan att förminska dem.

Typiskt för tonårstiden är att tonåringen har:

  • svårt att hantera och reglera sina känslor
  • starka humörsvängningar
  • känslor av nedstämdhet
  • ett svart-vitt och rätt så egocentriskt tankesätt
  • ett starkt behov av att spendera tid med jämnåriga
  • förändringar i hjärnan som kan likställas med en stor renovering. En människas hjärna utvecklas häftigt under tonåren och är färdig utvecklad först vid 25 års ålder eller till och med ännu senare.
Johanna Nystrand

Skribenter

Johanna Nystrand

Johanna jobbar i Österbotten med att stödja föräldrar i att bemöta barns utmanande beteende.

+358 50 574 8768
Jennifer Dalgren
Jennifer Dalgren

Jennifer jobbar i Österbotten med att stödja föräldrar i att bemöta ungas utmanande beteende. Jennifer jobbar också med vårt projekt Välmående på nätet.

+358 50 476 3238
Tillbaka upp