Barnavårdsföreningens verksamhetsledare Pia Sundell började år 1999 som föreståndare för ett av organisationens daghem i Helsingfors – samtidigt som hennes son började dagis. Sundells potential som kämpe och drivande kraft för barnens välmående uppmärksammades och några år senare erbjöd den dåvarande verksamhetsledaren Elisabet Hakkola nya administrativa uppgifter. Efter 20 år inom Barnavårdsföreningen, de senaste 15 åren som verksamhetsledare, brinner Sundell lika stort för sin sak.
Jag får påverka nationellt och globalt barns, ungas och familjers möjligheter samt tala för barnens rättigheter.
”Det som driver mig varje dag är att jag vill förändra världen och göra Finland till ett barnvänligare samhälle – och det kan jag göra i det här arbetet. Jag får påverka nationellt och globalt barns, ungas och familjers möjligheter samt tala för barnens rättigheter. Under mina år i organisationen har jag lärt mig mycket om civilsamhället och medborgarorganisationsarbetet. Jag vet att jag vill jobba inom tredje sektorn”, säger Pia Sundell.
Barnavårdsföreningen fyller i år 130 år. Som Finlands äldsta barnskyddsorganisation har den sett och följt med i samhällets förändringar under åren. I tiderna var föreningens grundare Anna af Schultén oroad för ojämlikheten i samhället och alkoholmissbruket bland befolkningen.
”Vi jobbar fortfarande med samma saker, men därtill finns också de mentala problemen i familjer. Efter krigstiden hade vi ett sargat land, men man fattade politiska beslut och gjorde medvetna beslut för barnfamiljernas överlevnad och barnens välmående. Den politiska viljan saknar jag idag. Man vill inte på samma sätt investera i barnfamiljer. ”
Barnet behöver ansvarsfulla vuxna
Enligt Sundell kan barn klara av svåra och traumatiska saker, men inte avsaknaden av en vuxen som förstår och möter deras behov.
”Barn är mest drabbade av sina föräldrars föräldraskap. Samhälleliga fenomen som skilsmässa, psykisk ohälsa, ekonomiska problem och sjukdomar påverkar föräldraskapet och barnen via hur föräldrarna själv greppar dessa saker. Föräldrar har också ansvar att lära barnen att orientera sig i den här världen där tekniska hjälpmedel – spel, telefoner och annat – är för barnen en verklighet som man inte kan frånta dem. Allt detta ställer krav på föräldraskapet.”
Problemen hopar sig och det finns tydliga tecken på vilka barn som har sämre förutsättningar för en hel och lycklig barndom.
Majoriteten av barnen i Finland mår bra – materiellt, men de har även bra relation till vårdnadshavare, kompisar samt fritidshobbyer tycker Sundell. Allvarligt är att de som ligger i marginalen och mår dåligt har det sämre än någonsin.
”Problemen hopar sig och det finns tydliga tecken på vilka barn som har sämre förutsättningar för en hel och lycklig barndom.”
Verksamhet att vara stolt över
För Sundell är det ingen självklarhet att vara verksamhetsledare för Barnavårdsföreningen, men så länge hon kan ge sitt allt till det tidvis svåra arbetet, göra rätta saker och få organisationen att växa och blomstra – då har hon sitt mandat.
”Vi har lyckats rekrytera och hålla kvar proffsig och bra personal, det kräver bra personalpolitik. Jag är också stolt över föreningens fina geografiska spridning – där det finns svenskspråkiga barn och barnfamiljer, där ska vi finnas till. Som Finlands äldsta barnskyddsorganisation ska vi påverka samhällsutvecklingen mot ett barnvänligare håll och det har vi kunnat göra.”
Allt detta kräver finansiering. Enligt Sundell är tredje sektorn och organisationsvärlden en livsviktig bärkraft för den sociala hälsovården.
”Min oro för tillfället är att våra medel skärs så att vi inte kan existera, och det skulle vara en katastrof för barn och barnfamiljer. Det som social- och hälsoorganisationerna i vårt land gör för våra målgrupper gör ingen annan.”
Lyssna och finns till – barnet har sin rätt till det
Barnavårdsföreningens 130-årsjubileumstema är ”Lyssna på barnet”. Enligt Barnkonventionen har barnet rätt till delaktighet, men enligt Sundell förverkligas detta i Finland varken på myndighetsnivå, i barnets närmiljö eller i familjen.
Jag vill säga till föräldrar: barndomen är här och nu.
”Barn har rätt till en åsikt som också ska respekteras. Det betyder inte att man ska göra som barnet säger, men vi är skyldiga att ta i beaktande barnets åsikt. Och för att det ska ske, måste vi lyssna på barnet.”
Världens olika händelser, glada eller dystra, nära eller i fjärran, politiska eller ekonomiska ska inte tillåta oss att glömma leva för och med våra barn.
”Jag vill säga till föräldrar: barndomen är här och nu. Barn kan inte vänta på bättre politiska eller ekonomiska tider. Barn kan inte vänta på att kriget tar slut. Barnen finns här och nu, och vi måste förstå att värna om barndomen alla dagar och finnas till för våra barn alla dagar.”
Text: Daniela Holm